Trend A mérnökök szuperképessége lehet a szimuláció

A mérnökök szuperképessége lehet a szimuláció

autopro.hu/P.B. | 2020.07.23 06:16

A mérnökök szuperképessége lehet a szimuláció

Fotó: Society of Automotive Engineers News

A szimulátorokat fejlesztő Ansys vezérigazgatója, Ajei Gopal szerint a szimuláció olyan, mintha röntgenszeme lenne a tervezőknek, ezért nyugodtan nevezhető szupererőnek is. Úgy véli, hogy az egyre pontosabb szimulációk óriási lökést adhatnak a különböző innovációknak, köztük az elektromobilitás fejlődésének is.

Hirdetés

Gopel egy telefonos interjúban fejtette ki a Forbes magazinnak, hogy miért nevezi a szimulációkat a mérnökök szuperképességének. Mint mondta, azzal, hogy a tervezők előre lemodellezhetik a kívánt termékeket, olyan, mintha röntgenszemük lenne, és belátnának az egyes gépek működésébe anélkül, hogy szétszednének egyet. A szimulációknak hála sokkal gyorsabban és olcsóbban lehet fejleszteni, hiszen nem kell, vagy csak részben szükséges prototípusokat gyártani.

Gopel az elnöke és a vezérigazgatója az amerikai Ansys nevű cégnek, mely ötven éve készít szimulátorokat és fejleszt szimulációkat. A cég jelenleg négyezer embert foglalkoztat, és olyan cégekkel működik együtt, mint például a BMW, akiknek az önvezető autókhoz készítenek szimulációkat.

A szimulációk kulcsszerepet kaphatnak az elektromos autók elterjedésében is, ezen a területen az Ansys a Porschével működik együtt, a német cég Forumla E sorozatra gyártott versenyautójának készítésében.

Egy másik fontos referenciája a cégnek a Pike Peak versenyre fejlesztett, és ott diadalmaskodó Volkswagen elkészítésében való részvétel. Gopel kiemelte, hogy a szimulációiknak köszönhetően sokkal olcsóbban és gyorsabban végezhetik el a gyártók a szükséges teszteket, ami a versenysportban különösen fontos.

Kiemelt Partnereink