Trend 5G-V2X kombinációval védené a gyalogosokat a Honda

5G-V2X kombinációval védené a gyalogosokat a Honda

autopro.hu/V.M. | 2021.11.19 09:23

5G-V2X kombinációval védené a gyalogosokat a Honda

Fotó: Facebook/Honda Global

A Honda a SoftBank holdingtársasággal közösen verifikálja az 5G és a jármű-környezet kommunikáció (V2X) alkalmazhatóságát a járművek és gyalogosok közti balesetek számának csökkentésében.

Hirdetés

A teszteket a Honda, Japán északi részén fekvő Takasu városában található tesztpályáján fogják végezni, ahol a SoftBank korábban egy kísérleti 5G kommunikációs állomást állított fel.

Az 5G és a cellás hálózaton alapuló V2X technológiák kombinációjának balesetmegelőzésben való alkalmazhatóságát három használati eseten keresztül fogják ellenőrizni.

Ezek közül az első a baleset elkerülése, mikor a gyalogost látja a jármű vezetője. Ekkor a jármű kamerája beazonosítja a gyalogost, és ha megállapítja, hogy fennáll az ütközés veszélye, az autó figyelmeztetést küld annak telefonjára közvetlen módon vagy a cellás telefonhálózaton keresztül, lehetővé téve neki, hogy az elkerülés érdekében cselekedjen.

A második eset azokat a forgatókönyveket öleli fel, mikor a vezető nem láthatja a gyalogost, például a parkoló járművek takarása miatt. Ekkor fontos szerep jut a gyalogos mobiltelefonjának. Az autó annak jele alapján érzékeli a gyalogost, akinek üzenetet küldhet, és akinek jelenlétéről a vezetőt is tájékoztathatja. A balesetmegelőzésbe azonban egy másik, a gyalogosra rálátó jármű is bekapcsolódhat, ami figyelmeztetheti a másik úton közlekedőt a járókelő jelenlétére.

Segít a számítógép

Harmadikként olyan eshetőségeken keresztül fogják tesztelni az új technológiák alkalmasságát, mikor a járművek számára nem látható területekről való információmegosztás segítheti a balesetmegelőzést. A rosszul belátható területekről a járművek a cellás kommunikációs hálózat peremhálózati számítógépének küldhetnek adatokat, ami aztán azokat a többi közlekedőnek továbbíthatja. Amennyiben a számítógép gyalogosok jelenlétét érzékeli a területen, a közeledő járműnek és a gyalogosnak is figyelmeztetést küldhet.

A Honda és a SoftBank még a mostani japán üzleti év folyamán, tehát 2022. március 31-ig be kívánják fejezni a verifikációs vizsgálatokat.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink