Techtogether Új hajón dolgozik a BME Solar Boat Team

Új hajón dolgozik a BME Solar Boat Team

Végh Martin | 2022.10.16 16:23

Új hajón dolgozik a BME Solar Boat Team

Fotó: BME Solar Boat Team

Még van fejlesztési potenciál a napelemes versenyhajókat építő BME Solar Boat Team jelenlegi konstrukciójában, amit ki is kívánnak használni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói, akik ugyanakkor a jövőre készülve már a következő hajójuk tervezését is megkezdték. A csapat idei évéről és terveiről Ilinyi Blanka csapatkapitányt kérdeztük.

Hirdetés

- A nyáron a BME Solar Boat Team részt vett a monacói Energy Boat Challenge versenyen, majd szeptemberben a napelemes hajóknak szervezett wildaui Solarboot Regatta megmérettetésen. Milyen eredményeket értetek el, és hogyan értékelnéd az idei szezont?

- Idén Monacóban tizedik, Wildauban hetedik helyezést értünk el. Jelenlegi csapatösszetételünkkel a tavalyi volt az első versenyszezonunk. Az akkori tapasztalatokat felhasználva idén sokkal gördülékenyebben mentek a dolgok, nagyobb volt az összhang. Az utóbbi évben rengeteget fejlődött a közösségünk, ennek eredményeként most sokkal szervezettebben tudtunk dolgozni, és ez érződött a csapat hangulatán is.

- Mik voltak a legnagyobb kihívások a versenyek alatt, illetve az azokra felkészüléskor? Hogyan sikerült ezeket leküzdeni?

- A projektek gyártási fázisánál versenyt futottunk az idővel. Sajnos a növekvő munkadíjak és alapanyagárak mellett kihívás volt számunkra a megfelelő partnercégek megtalálása is.

Ami a versenyeket illeti, azokon mindig szembesülünk váratlan helyzetekkel, de ezekből tanulunk a legtöbbet. Idén főként az apróbb elemekkel gyűlt meg bajunk, Monacóban tengelykapcsolót cseréltünk egy beszakadt csavar miatt, Wildauban pedig a hajócsavar stiftje törött el.

- A tapasztalatok alapján milyen fejlesztésekkel készültök a következő szezonra? Megtartjátok mostani hajótokat, Lanát, vagy új hajót fogtok építeni?

- A megnövelt motorteljesítményünk miatt mindenképpen át fogjuk tervezni a jelenlegi nyomatékátviteli rendszereket, ezenfelül már készülőben van az új hajtóműházunk is. Az új hajó tervein is folyamatosan dolgozunk, a gyártása majd a következő szezon után lesz esedékes.

- Előreláthatóan még hány szezont fogtok Lanával teljesíteni?

- Jövőre még mindenképpen Lanával indulunk, az azt követő szezonban reméljük, hogy már az új hajóval versenyezhetünk.

Csapatkép Lanával

Csapatkép Lanával | Fotó: BME Solar Boat Team

- Tavaly ősszel költöztetek be a BME Hidrodinamikai Rendszerek Tanszékén található új műhelyetekbe. Milyen fejlesztéseket/átalakításokat végeztetek azóta a műhelyen, és mik várnak még megvalósításra?

- Kifestettünk, logókkal és képekkel otthonosabbá varázsoltuk, ezenfelül új műhelystruktúrát alakítottunk ki. Változtattunk a munkaasztalok elrendezésén, valamint egy átláthatóbb rendszerezést vezettünk be a szerszámok és alkatrészek tárolásához. A jövőben szeretnénk egységesebb pakolófelületeket létrehozni, hogy logisztikai szempontból még egyszerűbb legyen a műhelymunka.

- Milyen módokon tudtok együttműködni a Tanszékkel akár a műhely, akár a hajótok fejlesztésében és építésében?

- A tanszék munkatársai mindenben a segítségünkre vannak, legyen szó a műhely berendezéséről, gépek használatáról vagy a méréseink megtervezéséről.

- A BME Solar Boat Team indulni fog a Techtogether 2022 versenyen. Milyen elvárásokkal indultok neki a versenynek, és miért éri meg számotokra részt venni egy ilyen megmérettetésen?

- A versenyen lehetőségünk nyílik komplex projektfeladatok megoldására. Az ilyen kihívások során betekintést nyerünk olyan szakmai területekre, amikkel iskolai keretek között nem biztos, hogy találkozhatnánk. Emellett a Techtogether egy remek megjelenési lehetőség: az idei versenyen is szeretnénk, hogy minél több érdeklődő és ipari partner megismerje a BME Solar Boat Team munkásságát.

Az autopro.hu által október 18-19. között szervezett Techtogether 2022 egy, a járműipar technológiai változásait és azok emberi vonzatát körbejáró konferenciát, egy ipari szakkiállítást, és egy, már évek óta rendszeresen megtartott mérnökhallgatói versenyt foglal magába. A rendezvényen már biztosan találkozhat az alábbi cégekkel.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink