Techtogether Sokan szeretnének közéjük tartozni

Sokan szeretnének közéjük tartozni

autopro.hu | 2015.10.15 14:21

Sokan szeretnének közéjük tartozni

Közeleg a Techtogether Automotive Hungary 2015 verseny, sorra bemutatjuk a résztvevő mérnökhallgatói csapatokat. Győrből érkezik a nevéből adódóan is erőforrásokat építő SZEngine Motorfejlesztő Csapat.

Hirdetés

A győri hallgatók elsődleges célkitűzése, hogy minden évben megtervezzenek és legyártsanak egy olyan versenymotort, ami jól illeszkedik a Formula Student csapatok igényeihez, megfelelve a versenyszabályzatban foglalt kritériumoknak. A 2014-es év újdonságot hozott, hiszen egyszerre zajlott az 510 köbcentiméteres, 48 lóerős 3. generációs motorjuk (EVO3) tesztelése, ezzel párhuzamosan egy újabb, 4. generációs motort (EVO4) terveztek, az egyedi alkatrészeket is legyártották.

Az új erőforrás esetében a legfőbb változás az olajkörrel kapcsolatban történt, szárazkarter helyett félszárazkarteres rendszerre váltottak a mérnökpalánták. Így nem szükséges külső olajtartályt alkalmazni, ezt a funkciót a váltótérbe integrálták. Az olajpumpa és az olajvezetékek is a forgattyúházból kerültek kialakításra. Ezáltal csökkent az erőforrás tömege és a külső egységek száma is. A motorblokk tömege 800 grammal lett kevesebb, így már 4 kiló alatt van a két forgattyúház-fél tömege, mely mindössze kétharmada a széria versenytárs motorok forgattyúház-tömegének. Az egyedi motorokhoz egyedi alkatrészek is tartoznak, úgy mint a kukactengely, a hajtórúd, a forgattyúház és a vezérműtengely egyedi bütyökprofillal, a töltetcsere optimalizálása érdekében.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2015-ben is részt vettek a győri fiatalok a Formula Student magyarországi versenyén. Az idei futam nagy áttörést jelentett a csapat életében, hiszen immár nem csupán kiállítóként vettek részt a Formula Student Hungary rendezvényen, hanem demókört is futottak a tesztautójukkal, benne az általuk fejlesztett és épített EVO3-as motorral. Ez volt az első alkalom, hogy versenyhelyzetben tesztelhették az erőforrást.

A SZEngine csapata jelenleg 45 hallgatóból áll, akik számos szakot képviselnek a Széchenyi István Egyetemről. Mivel a gárda motorfejlesztés céljára jött létre, a legtöbb tag az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar hallgatója, de sokan folytatnak gépész, villamos, illetve mechatronikai mérnöki tanulmányokat. A konstrukciós mellett menedzsment részleg is tevékenykedik az egyesületükben, az ott dolgozók gazdálkodási és menedzsment, valamint nemzetközi igazgatás szakokon tanulnak.

A csapat iránt egyre nagyobb az érdeklődés a kampusz területén, minden félévben egy-egy tagtoborzó rendezvény keretein belül újabb hallgatók csatlakozhatnak hozzájuk.

Ott voltak tavaly az első alkalommal megrendezett Techtogether versenyen, ahol sok hasznos tapasztalatot és élményt szereztek. A dobogóra nem értek fel, mégsem tértek haza üres kézzel. A feladatok komplexitása, valamint időben történő megoldásának kihívása megkövetelte a megfontolt munkamegosztást, valamint a pontos időbeosztást. Emellett a rendezvény remek alkalmat adott szerintük ahhoz, hogy a még tanulmányaikat folytató hallgatók és az autóiparban résztvevő vállalatok interaktív feladatok keretein belül, személyesen találkozhassanak és megismerkedhessenek egymással. Az idei versenytől is hasonlóan jó élményeket várnak, viszont ezúttal már dobogós helyezés elérése a céljuk.

Kiemelt Partnereink