Techtogether Sokak figyelmét keltette fel a Mitsubishi Electric standja

Sokak figyelmét keltette fel a Mitsubishi Electric standja

Pörge Béla | 2023.10.29 16:23

Sokak figyelmét keltette fel a Mitsubishi Electric standja

Fotó: Erhardt László

Sikeresnek értékelte első benyomásai alapján a TECHTOGETHER+ rendezvényen való részvételt a Mitsubishi Electric Europe műszaki támogató mérnöke, Greff Levente, aki az autopro.hu kérésére röviden be is mutatta a cég standját.

Hirdetés

- Mit mutatott be standján a Mitsubishi Electric a TECHTOGETHER+ kiállításon?

- A Mitsubishi Electric műszaki csapata két robotos alkalmazással készült, az egyik egy hattengelyes ipari robotkar, ami a standon többek között egy pick-and-place feladatot látott el - ez egy előre betanított mozgásutasítás. Egészen pontosan a munkatérben négy bliszter található, fixált pozíciókban. Az egyik bliszterben 16 darab 3D nyomtatott dobókocka kapott helyet, a másikban pedig szintén 3D nyomtatott háromszög formák, amikből a céges logónkban szereplő három gyémánt alakzatot lehetséges kitenni. Ezeket az alkatrészeket pakolta át a robot a kiinduló pozíciójukból a végpozíciókba.

A másik robotos alkalmazásunk egy négy szabadságfokú SCARA-robot, ami tracking funkciót hajtott végre egy szállítószalagos pályán. Egy előre megírt program kíséretében a szállítószalagra helyezett munkadarabot követi le – miután a munkadarab elhaladt az optoszenzor előtt, úgy annak a szenzornak a trigger jelére indítja a robot mozgatását, felvéve a pálya sebességét, amit a szalagpályát meghajtó szervómotor enkóderének jeléből csatolunk vissza és számítjuk át sebesség értékre.

- A robotokon kívül még mivel készültek?

- Bemutattunk a kiállításon egy összetettebb berendezést is, a kamera-rekorder modult. Egy ilyen rekorder modul képes négy kamera képét élőben kivetíteni (live-feed) egy megjelenítőre (a mi esetünkben egy Mitsubishi HMI panel), valamint a kamerafelvételt rögzíteni egy trigger eseményt követően. Ez egy nagyon hasznos funkció tud lenni az operátori tevékenységek figyelésére.

Minden az adatszinkronizáción alapszik - ha valamilyen hibát generálunk a rendszerben vagy jön egy ad-hoc jellegű meghibásodás, akkor ne csak a PLC-ből tudjuk kiolvasni azokat a biteket és változókat amik a hibalistában szerepelnek, hanem kapjunk egy átfogóbb képet a hibáról, annak lehetséges forrásairól. A modul által rögzített felvételeket időrendi szinkronba hozza a PLC program Scan ciklusával, így könnyebb megtalálni a hibaforrásokat - például rossz pozícióban jött egy alkatrész, vagy a betárolandó elemek nem megfelelő sebességgel érkeztek.

Mindezeken kívül elhoztunk egy szoftveres Robot Monitoring-rendszert is, ezt az alkalmazást a Mitsubishi Electric alkalmazásfejlesztő kollégái készítették Lengyelországban. Ez egy karbantartást segítő szoftveres megoldás, amely real-time módon figyeli a csatlakoztatott Mitsubishi robotok státuszát, illetve preventív és prediktív karbantartási adatait. A rendszer képes riasztásokat küldeni a felhasználóknak, ha valamilyen valós hiba keletkezik, vagy bizonyos robot adatok elérnek egy beállított határértéket. A standunkon bemutatott robotokat konfiguráltuk be a jelenlegi rendszerbe.

- Mennyire volt sikeres a cég számára a rendezvény?

- Egyértelműen pozitív benyomásokat szereztünk a rendezvényen, lehetőségünk nyílt bemutatni a diákcsapatoknak is a kiállított alkalmazásainkat, amelyeket az iparban is széles körben használnak. Sokan érkeztek hozzánk, köztük ipari szereplők is, meglévő ügyfeleink látogattak meg bennünket, de új érdeklődők is érkeztek. Bízunk benne, hogy új partnerséget is sikerült szereznünk a rendezvényen!

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink