Techtogether Mégsem tárgyalt a kormány a felsőoktatási stratégiáról (videóval)

Mégsem tárgyalt a kormány a felsőoktatási stratégiáról (videóval)

MTI/autopro.hu | 2013.11.28 14:59

Mégsem tárgyalt a kormány a felsőoktatási stratégiáról (videóval)

A Felsőoktatási Kerekasztal eddigi munkájáról szóló jelentés volt napirenden, a stratégiáról a tervek ellenére nem döntöttek - adta hírül Giró-Szász András kormányszóvivő.

Hirdetés

Klinghammer István november 24-én közölte, hogy a felsőoktatási stratégiát november 27-én tárgyalja a kormány. A felsőoktatási államtitkár kiemelte: amit a kereskedelmi és az iparkamara kért, az benne van a stratégiában. Tájékoztatása szerint elkészítették a kapcsolódó szükséges törvénymódosításokat és a felsőoktatási finanszírozásról szóló kormányrendelet-tervezetet is.

Ezzel szemben a kormányszóvivő utólag bejelentette, hogy a stratégia helyett a Felsőoktatási Kerekasztal eddigi munkájáról szóló jelentést tárgyalta szerdai ülésén a kormány. Giró-Szász András szerint a jelentéssel összefüggésben több kérdés is megfogalmazódott, így például az egyházi felsőoktatásról, a duális képzési rendszer lehetőségeiről a felsőoktatásban, a szakmunkásképzésből a felsőoktatásba való továbblépés lehetőségeiről, és arról, hogyan lehet a legjobb egyetemek közé bekerülni. A kormány az illetékes tárcákat megbízta azzal, hogy háttértanulmányokat állítson össze ezekről a kérdésekről, és ha ezek elkészültek, remények szerint december folyamán ismét tárgyalhatja a kabinet a jelentést.

Sajtótájékoztató a kormány ülése közben (kormany.hu)

Amint arról az Autopro.hu beszámolt, a Felsőoktatási Kerekasztal szeptember 20-án nagy többséggel, 10:1 arányban elfogadta a felsőoktatási stratégiát. A dokumentumot egyedül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) nem támogatta. Parragh László, az MKIK elnöke akkor úgy fogalmazott: az sok ponton jó irányba mutat, de összességében nem fogadják el. Az elnök a munkaerő-piaci igények megfogalmazását hiányolta az anyagból, és fontosnak tartotta a természettudományos képzést, a mérnökképzést, valamint a duális képzést, ezek - szerinte - nem szerepelnek kellő hangsúllyal a stratégiában.

A szeptemberben elfogadott stratégia egyebek között a nemzeti tudományegyetemek, egyetemek, főiskolák és közösségi főiskolák besorolását tartalmazza. A dokumentum mindezek mellett kitér az új finanszírozási alapelvekre, tartalmazza a kiválósági professzori cím bevezetését is a kiemelt egyetemeken. A működtetéssel kapcsolatos feladatokat a kancellárok veszik majd át, ezáltal az akadémiai vezetést tehermentesítenék az intézményekben.

Egyes értesülések szerint a kancellári rendszer bevezetését politikai ambíciók árnyalják - akár ez is indokolhatja a stratégia elfogadásának halasztását.

Kiemelt Partnereink