Techtogether Megnyitja kapuit a TECHTOGETHER+

Megnyitja kapuit a TECHTOGETHER+

Pörge Béla | 2023.10.17 07:18

Megnyitja kapuit a TECHTOGETHER+

Fotó: Shutterstock

Kezdődik a TECHTOGETHER+ járműipari konferencia a budapesti Eiffel Műhelyházban! Még nem késő elindulnia, jöjjön el a rendezvényre és értesüljön első kézből az elektromos átállás, az önvezetés, a mesterséges intelligencia és az ESG legújabb trendjeiről.

Hirdetés

Pillanatokon belül, délelőtt 9:30 előtt pár perccel kezdődik az autopro.hu és a MAGE közös járműipari konferenciája, a TECHTOGETHER+! A rendezvény keretében egy innovatív ipari technológiákra fókuszáló kiállítás, és a már komoly hagyományokkal rendelkező Techtogether mérnökhallgatói verseny is megszervezésre kerül, utóbbi két esemény ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött.

A fenntarthatóság útján az autóipar - Versenyképes megoldások a mesterséges intelligenciától az elektrifikációig – című konferencia az aktuális járműipari trendekre és kihívásokra fókuszál. A résztvevők egyedülálló prezentációkat hallhatnak mesterséges intelligencia, kiterjesztett és virtuális valóság, elektromobilitás és hajtásfejlesztések, valamint ESG témakörökben. Az esemény keretében a hazánkban tevékenykedő, meghatározó iparvállalatok képviselői mutatják be a legújabb technológiai fejlesztéseiket és innovációkat, továbbá ismertetik az ESG-ben rejlő kihívásokat és lehetőségeket.

A konferencia programja a témakörök szerint három szekcióra oszlik, a program a kora délelőtti óráktól délutánig tart. A konferenciát 9:25-kor Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) ügyvezető főtitkára nyitja meg, az ő beszédét követi Dr. Nagy Ádám, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Iparügyekért felelős államtitkárának megnyitója. 9:45-kor kezdődnek a szakmai előadások, elsőként a mesterséges intelligencia témakörében.

Minden, amit a mesterséges intelligenciáról tudni kell!

A mesterséges intelligencia lassan az életünk minden terén megjelenik valamilyen formában, nincs ez másképp a járműiparban sem. Szinte minden nagy autógyártó és Tier-1-es beszállító lázasan dolgozik az autonóm vezetést lehetővé tévő technológiákon, de a mesterséges intelligencia (MI) ott van a munkahelyeken is – elveszi, vagy átalakítja a munkát az MI? Robotok veszik át az emberek helyét a gyártósorok mellett? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat a TECHTOGETHER+ konferencián!

A mesterséges intelligencia – Hogyan alakítjuk át a gyártást? című szekció első szakmai előadója Oláh István lesz, az Audi Hungaria Zrt. Motorgyártás, Mechanikus Megmunkálás részlegének vezetője. Előadásának címe: Mesterséges intelligencia a mechanikus megmunkálás világában.

Délelőtt 10-től Üdv az Ipari metaverzumban! címmel Horváth Iván, a Siemens Zrt. Factory Automation Solution csoportvezetője tart előadást, őt követi Hajas Tamás, Mitsubishi Electric Europe Business Development Manager – Hungary, akinek előadása Az ökoszisztéma előnyei az ipari automatizálásban címet viseli. 10:30-tól Nógrádi József, a Trenkwalder Recruitment Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója tartja az első szekció utolsó előadását, ennek címe: Hogyan alakítja át az AI a munkaerőpiacot?

Az első szekciónak része egy kerekasztal-beszélgetés is 10:45-ös kezdéssel. A beszélgetés moderátora Martin-Kovács Miklós, a Centrum Média Group főszerkesztő-helyettese lesz. A beszélgetésen Dr. Barta Gergő, a Deloitte Zrt. Kockázatkezelési Üzletágának vezető MI szakértője, szenior menedzsere; György Tamás, az Emika Zrt. vezérigazgatója; Horváth Iván, a Siemens Zrt. Factory Automation Solution csoportvezetője; Horváth László, az ACPS Automotive Kft. folyamatmérnökség vezetője; Varga Gábor, a Dana Hungary Kft. Off-Highway gyáregység mérnökség vezetője és Vartik Péter, a Deloitte Zrt. Technológiai tanácsadás területen a Data & Analytics terület igazgatója vesznek részt.

Ezt követően – még az első kávészünet előtt – 11:35-kor kezdődik Dr. Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary ügyvezető igazgatójának előadása Gyártási hatékonyságnövelés AI segítségével címmel.

Oláh István | Audi Hungaria Zrt. | Motorgyártás Mechanikus Megmunkálás, vezető

Oláh István gépészmérnöki egyetemi diplomáját 1991-ben a Miskolci Egyetemen szerezte. Ezt követően a Lux-Elektro Kft-nél konstruktőri és később üzemvezetői feladatokat látott el. Az Audi Hungária-nál 1997-ben kezdte karrierjét az R4 Otto vezérműtengely gyártósoron mint object manager. 2000-től területi vezetőként több pozíciót is betöltött a mechanikus megmunkálásban ill. a V8 motorszereldében.

2012 és 2015 között az Audi AG Szerszámtechnológiai osztályát vezette
Ingolstadtban. Jelenleg az R4 EA888 Motorszegmensen belül a mechanikus megmunkálást irányítja. Ezen funkciójában a hengerfej, motorblokk, főtengely és vezérműtengely komponensek magas minőségben történő gyártásáért felelős, melyek a VW-Konszern gyáraihoz kerülnek kiszállításra.

Horváth Iván | Siemens Zrt. | Factory Automation Solution csoportvezető

Horváth Iván 2004-ben, diplomája megszerzését követően csatlakozott a Siemens Zrt.-hez, ahol műszaki területen indította el karrierjét.

Eredményeinek köszönhetően, 2010-től kiemelt autóipari projektek vezetését látta el nemzetközi csapatokban, melyet key account manager feladatok követtek.

2019-től a Siemensen belül főként az autóipari projektekkel foglalkozó Factory Automation Solution csoportot vezeti, mely az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül, bevezetve több virtuális szimuláción alapuló megoldást is.

Hajas Tamás | Mitsubishi Electric Europe | Business Development Manager - Hungary

Hajas Tamás Business Development Manager, több mint 10 éves - az ipari automatizálás területén szerzett tapasztalatát, már 7 éve kamatoztatja a Mitsubishi Electric magyarországi csapatában. Érdeklődése kezdetben az ipari robotok kooperatív működtetése irányába fordult, mivel az autóipari ügyfeleknél több alkalmazási feladatnál ez a korszerű megoldás vált a legmeghatározóbbá. A gyártás automatizálásában mindig a leginnovatívabb megoldásokat keresi, amit a Mitsubishi Electric sokszínű ipari-ökoszisztémája is támogat, immár egyre több szoftveres megoldással, például: a robotok prediktív karbantartásának támogatása vagy a gyártási folyamatok vizualizációja SCADA rendszerekkel. Szakértelme és a technológiai innováció iránti lelkesedése a digitalizációs és vizualizációs projektek keresése és megvalósítása során is megnyilvánul.

Fotó: Trenkwalder

Nógrádi József | Trenkwalder cégcsoport | kereskedelmi és marketing igazgató

Hét éve érte az a megtiszteltetés, hogy a vállalat bizalmat szavazott neki annak ellenére, hogy teljesen más területről érkezett. József életpályája azoknak nyújthat igazolást, akik hiszik, hogy a más területről érkezők is képesek új szemlélettel új lendületet adni egy-egy területnek. József több mint 15 évet dolgozott biztonsági területen, ahol vezetőként és tanácsadóként egyaránt szerzett tapasztalatot. A szektorból kilépve pénzügyi értékesítőként is próbára tette magát, végül ez adta a lendületet, hogy az értékesítésben maradjon. Közel 500 ügyféllel és nagyvállalati ügyfélkörrel kereste a kihívásokat. A Trenkwaldernél elsőként az Észak-Keleti Régió vezetőjeként majd Budapesti régióvezetőként is sikerült bizonyítania, hogy ugyanazt gondolják a sikeres HR szolgáltatásról. Lassan 4 éve vezeti az értékesítést és három éve a marketing területet is. József hiszi, hogy a HR ma az egyik leggyorsabban változó terület, ahol képesnek kell lenni alkalmazkodni a változó körülményekhez. Továbbá meggyőződése, hogy a „lehetetlen nem létezik” nem csupán egy üres frázis, hanem naponta bizonyított tény. A Trenkwalder Recruitment Kft.-nél ezzel a szemlélettel dolgoznak és szolgálják ki partnereit, akik országszerte bizalmat szavaznak nekik Európa szerte 37, Magyarországon pedig 27 éve.

Dr. Keszte Róbert | Continental Automotive Hungary Kft. | Ügyvezető igazgató

Dr. Keszte Róbert járműgépész mérnökként végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, majd a Járművek és Mobil Gépek Tudományai szakon doktorált. Emellett közgazdász diplomát is szerzett a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A szakember 2000-ben került a Continental budapesti gyárába mérnöki pozícióba, majd a telephely több részlegét is irányította. Nemzetközi karrierjét 2006-ban a cégcsoport nagyszebeni gyárában kezdte és 2007-ben a nürnbergi központjában folytatta. Ezt követően ismét a budapesti gyárban látott el gyáregység vezetői feladatokat, 2010-től pedig a Continental temesvári elektronikai gyárát vezette három évig. 2014-ben tért vissza Magyarországra a Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezetőjeként, és a budapesti gyár vezetőjeként.

Fókuszban a digitalizáció

A digitalizáció ma már egy megkerülhetetlen tevékenység, az életünkben szinte mindenütt jelen van, aki ebből kimarad, az bizonyára lemarad. A Digitalizációs kihívások? Megoldási javaslatok szakértőktől című szekció a TECHTOGETHER+ konferencián ezzel a témakörrel foglalkozik.

Az első előadást Szűcs Réka, a Deloitte Magyarország Fenntarthatóság és Klímaváltozási tanácsadás üzletágvezetője tartja, a 12:15-kor kezdődő előadás címe: Átállások kora: a dekarbonizáció és a digitalizáció kapcsolata. 12:30-tól Fekete Attila, a fiREG.hu Kft. fejlesztési igazgatója beszél a papírmentes tűzvédelemről a Kihívások és megoldások: Papírmentes tűzvédelmi nyilvántartások bevezetése vállalatoknál című előadásában.

Őt követi Nyirő Ferenc, a Kontron Hungary Kft. Ipari digitalizációs üzletágának vezetője, aki A digitalizálás nem előny. Szükségszerűség! címmel tart előadást. Az ebédszünet előtt pedig Fodor Attila, a GeniuSafe ügyvezetője következik, aki az ADAS rendszerek kiberbiztonsági kihívásairól fog beszélni.

Szücs Réka | Deloitte Magyarország | Fenntarthatósági és Klímaváltozási Tanácsadás üzletágvezető

Réka 2017-ben csatlakozott a Deloitte Fenntarthatósági és Klímaváltozási Tanácsadás üzletágához, amely vezetését 2022-ben vette át. Környezetmérnöki diplomája mellett nemzetközi jog és fenntartható fejlődés területén szerzett LLM, jogi mesterfokozatot. A környezetvédelem és fenntarthatósági tanácsadás széles területein szerzett iparágakon átívelő tapasztalatot, a környezetvédelmi engedélyezések és due diligence projektektől a fenntartható pénzügyekig. Szakterülete az általános vagy különböző szabványok (GRI, SASB, TCFD) szerinti fenntarthatósági, ESG és integrált jelentések készítése, hitelesítése és a kapcsolódó stratégiai célkitűzések támogatása, illetve az ehhez kapcsolódó lényegességi vizsgálat és vállalati, ellátási láncon belüli adatgyűjtési feladatok tervezése és vezetése.

Réka többféle tanúsítvánnyal rendelkezik fenntarthatósági jelentéstételi sztenderdek, az SAP EHS, valamint a klímaváltozáshoz kapcsolódó pénzügyi kockázatok kezelésének területén. A Deloitte számos iparági tudásmegosztást célzó kezdeményezésében vesz részt, például az LCA, a szabályozói változásokra való felkészülés és a jelentéstétel területén.

Fekete Attila | fiREG.hu Kft. | fejlesztési igazgató

Fekete Attila mérnök-informatikus, 41 éves.

A fiREG.hu Kft.-t tűz- és munkavédelmi szakértő társával alapították 2017-ben azért, hogy a tűzvédelmi nyilvántartásokat papírmentesítsék, sokkal korszerűbb lehetőséget adjanak ezzel üzemeltetők, EHS vezetők és koordinátorok számára, mint bármi korábban.

Nyirő Ferenc | Kontron Hungary Kft. | Ipari digitalizációs üzletág, vezető

Nyirő Ferenc 1989-ben szerzett gépészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Járműgépész Karán. Kulcsszerepet játszott a korszerű 3D-s CAD/CAM/CAE technológiák magyarországi meghonosításában a Pro/ENGINEER (mai nevén Creo) bevezetésével. Az utóbbi években kiemelten fókuszált az ipari digitalizációs megoldások elterjesztésére a magyar gyártó cégek körében. 2019-ben vezetésével indult el az ország történetének legnagyobb ipari digitalizációs oktatási programja öt vezető magyar egyetem bevonásával “S&T University 4.0“ néven.

Fodor Attila | GeniuSafe | Ügyvezető

Fodor Attila 20 éve Németországban élő autóipari szakértő. Munkája fő fókuszában a minőségbiztosítási, funkcionális biztonsági, valamint kiberbiztonsági rendszerfejlesztési projektek állnak. Tanácsadó, auditor, certifikátor, projektvezető. Az autóipari kiberbiztonsági auditorok trainere a TÜV Reihnlandnál.

Ezért fontos az ESG

Az ebédszünetet követően folytatódik a konferencia, ekkor kezdődik a harmadik szekció, melynek címe ESG – Hogyan feleljünk meg a változó körülményeknek? Az ESG - az angol Environmental, Social és Governance szavak rövidítése - egy olyan keretrendszert jelöl, amelynek célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek tevékenységét. Az Európai Unió új vállalati jelentési kötelezettségeket fogadott el az ESG-elvek mentén, melyeket lépcsőzetesen vezetnek be 2024-től.

A szekciót Ács István, a Bosch Rexroth ügyvezető igazgatója és az Adria régió üzletfejlesztési vezetője nyitja meg Fenntarthatóság és hatékonyság kapcsolata az iparban című előadását 14 órától. Ezt követően Gadácsi-Boros Aranka, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. ECO-Design szakértőjének előadása következik Ökodizájn a Knorr-Bremsénél címmel, majd pedig Kiss István, az ACPS Automotive Kft. R&D vezetője tart előadást Vontatási trendek és technikai megoldások címmel. 14:45-kor a Termoformázás és cirkulációs gazdálkodás című előadás következik, amit Tóth Bálint a Nefab Packaging Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Mórocz Gergely, a Nefab Thermoforming Hungary Ltd. Technical Project Managere tartanak.

15 órától Sipos Sándor, a Chemplex Kft. tulajdonosa következik, aki Hogyan mutasd meg a tudásodat célgépgyártóként? címmel ad elő, őt Kasnya-Kovács László, a Kvint-R Kft. ügyvezető igazgatója követi a Gyártásfejlesztés és költségoptimalizálás additív gyártással című előadásával. Út a karbonsemlegesség felé címmel 15:15-től Novák Gyula, a Magyar Suzuki Zrt. Termélésért felelős operatív igazgatója és a vállalat igazgatósági tagja tart előadást, a nap utolsó előadója pedig Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős európai igazgatója lesz, az ő előadása A CATL támogatja Európát a zöldenergiára való átállásban címet viseli.

Ács István | Bosch Rexroth | ügyvezető igazgató, Adria régió üzletfejlesztési vezető

Ács István 1990-ben konstruktőrként csatlakozott a Rexroth vegyesvállalathoz. Mérnökemberként, tervezőként, majd kereskedőként lehetősége volt a vállalat tevékenységeit valamennyi aspektusból megismerni. 1995-től divízióvezetője volt, majd 1999-től ügyvezetőként irányította a Kft.-t. 2001-től a vállalat ügyvezető igazgatója. 2015-től felelős a magyarországi vállalat mellett az Adria régiós tevékenységekért is. Küldetésének tekinti az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségek megismertetését a hazai vállalatokkal, mint a Bosch Csoport Ipar 4.0-ért felelős vezetője és mint a Nemzeti Technológiai Platform Szövetség társelnöke.

Gadácsi-Borosi Aranka | Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. | ECO-Design csapatvezető

Aranka a Knorr-Bremse-nél kezdett el foglalkozni a termékközpontú környezetvédelemmel (ökodizájnnal), mely szakterület 10 éve létezik a vállalatnál. Kezdetben a termékekkel kapcsolatos vevői elvárásoknak és jogszabályi előírásoknak való megfelelés ellenőrzése és biztosítása volt a terület feladata. Az ESG megjelenésével a környezetvédelem és fenntarthatósági célok bekerültek a vállalati stratégiai célok közé. Ennek eredményeként az ökodizájn szerepe jelentősen megerősödött. Az előadásban arról kapunk képet, mit jelent az Ecodesing a Knorr-Bremsénél.

Kiss István | ACPS Automotive Kft. | R&D vezető

István 15 éve kezdte a fejlesztőmérnöki munkát az ACPS Automotive Kft. jogelődjénél. A kecskeméti termelőüzem, ahol az R&D tevékenység is zajlik, mára a német ACPS Automotive Gmbh legnagyobb gyártóegysége. 2012 óta tölti be jelenlegi pozícióját. Több mint 45 mérnök munkáját irányítja AM és OE termékfejlesztési, CAD és FEA mérnöki, prototípusgyártási, termékjóváhagyási területén. Nagy tapasztalattal rendelkezik a változó vállalati stratégiai céloknak megfelelő csapatstruktúra kialakításában. Fő motivációja a vevői elégedettség növelése és a folyamatos innováció.

Tóth Bálint | Nefab Packaging Hungary Kft. | Ügyvezető

Tóth Bálint 2015 óta dolgozik a csomagolóiparban, kezdetben egy magyar vállalkozásnál, ahol végigjárta a szervezet minden lépcsőfokát az étékesítési munkatárstól kezdve a gyártástervezésen át egészen az operatív vezetői pozícióig. 2020-ban csatlakozott a NEFAB-hoz kereskedelmi vezetőként majd 2022 novemberétől az ügyvezetői pozíciót is ellátja. Kiemelten fontos számára az innovatív megoldások alkalmazása és ezáltal a környezeti terhelés csökkentése a logisztikai folyamatokban ügyfeleik számára.

Mórocz Gergely | Nefab Thermoforming Hungary Ltd. | Technical Project Manager

Mórocz Gergely 2010-ben kezdett dolgozni projekt mérnökként egy hőformázással foglalkozó vidéki vállalkozásnál, majd 2015-től kezdődően hét éven keresztül vezette a mérnökséget. A vállalkozást 2020 áprilisában vásárolta fel a NEFAB cégcsoport, ahol jelenleg műszaki projektvezetőként dolgozik, segíti az anyagfejlesztéseket, támogatja a kereskedelmi tevékenységet, valamint oktatásokat és továbbképzéseket tart. Nagy hangsúlyt fektet az új generációs műanyagok megismerésére, továbbá az újrahasznosított polimerek használatának népszerűsítésére és a csomagolások optimalizációjára.

Sipos Sándor | Chemplex Kft. | Tulajdonos

Örök tanuló, önfejlesztő és gépipari nagykövet. Gépészmérnökként több mint 20 éves vegyipari gépgyártói tapasztalattal, a Chemplex Kft. tulajdonosaként kiterjedt ipari kapcsolati hálóval rendelkezik. A szakmai tudásátadás és kapcsolatteremtés hírnöke, aki azon dolgozik, hogy párbeszédet generáljon az ipar szereplői között és inspiráljon másokat az ipari fejlődés iránti elkötelezettségével. Szenvedélye az, hogy a jó szakemberek, jó cégek tovább fejlődjenek és közbenjárásával új üzleti sikerek jöjjenek létre, ezért hozta létre a Magyar Ipari Célgép Nagydíjat.

Kasnya-Kovács László | Kvint-R Kft. | Ügyvezető

Kasnya-Kovács László a Kvint-R Kft. ügyvezetőjeként több mint 25 éves irodatechnikai tapasztalatot követően 2013-ban került kapcsolatba az additív gyártással. Azóta napi szinten foglalkozik az ügyfelek 3D nyomtatási igényeinek kiszolgálásával, így az évek során széleskörű tapasztalatot szerzett a különféle gyártási technológiákkal kapcsolatban.

Novák Gyula | Magyar Suzuki Zrt. | Termelésért felelős operatív igazgató és Igazgatósági tag

Novák Gyula 1992-ben kezdte pályafutását a Magyar Suzuki Zrt.-nél Termelési tervezési osztályon fiatal mérnökként. Az évek során egyre több szakmai és vezetői ismeretet szerezve osztályvezető pozícióba nevezték ki. Elméletben kiismerve a termelési folyamatok szépségeit, kihívásait 2001-től előbb az összeszerelő üzemben, majd a gyártási technológiával tovább ismerkedve a 2004-től a karosszéria festő üzemben dolgozott üzemvezetőként.
2006-tól megbízták a teljes gyártási folyamat felügyeletével Termelési igazgatóként. Irányítása alatt a termelési kapacitás bővítésétől, új modellek bevezetésén át a covid és chip-válságig változatos körülmények szerzett tapasztalatot.
Szívesen dolgozik a szakma és a külső körülmények adta kihívásokkal teli környezetben, csapatban. Gyula három gyermek édesapja.

Szilágyi Balázs | CATL | Közügyekért felelős európai igazgató

Szilágyi Balázs diplomáciai és kutatói tapasztalattal rendelkezik nemzetközi politikai és gazdasági területen. Jelenleg az innovatív új energiatárolási technológiák globális piacvezetője, a CATL (Contemporary Amperex Technology Ltd.) közügyekért felelős vezetője. Korábban különböző diplomáciai beosztásokban dolgozott. Volt külgazdasági attasé Prágában, a belgrádi nagykövetség első beosztott diplomatája és csungkingi főkonzul (Kínában). Magyarország Európai Unió Melletti Állandó Képviseletén is teljesített diplomáciai szolgálatot (Brüsszelben). Vezette az Észak-európai Osztályt, illetve a Közép-Európa Főosztályt a Külgazdasági- és Külügyminisztériumban. Dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutató Intézet kutatójaként (1996-1999) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének középeurópai szakterületi vezetőjeként is (2019-2021). Szakmai tapasztalata Kínához és az európai ügyekhez kapcsolódik, jelenlegi beosztásában a kínai bázisú energiatárolási piacvezető vállalat európai jellegének erősítésén dolgozik.

Az október 17-én a budapesti Eiffel Műhelyházban megrendezésre kerülő TECHTOGETHER+ Járműipari konferencia mellett egy innovatív ipari technológiákra fókuszáló szakmai találkozó, és a már komoly hagyományokkal rendelkező Techtogether mérnökhallgatói verseny is megszervezésre kerül.

Az egynapos rendezvényen párhuzamosan zajlanak a programok az eltérő közönségnek. Az autopro.hu és a MAGE közös járműipari konferenciájának a belépő díja: 60.000 Ft+áfa. Szerezze be jegyét most az alábbi linkre kattintva! A rendezvény keretében megtartott szakmai találkozó és mérnökhallgatói verseny díjmentesen látogatható, csupán előzetes regisztrációhoz kötött.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink