Techtogether Így formálja át a járműipart a mesterséges intelligencia

Így formálja át a járműipart a mesterséges intelligencia

Pörge Béla | 2023.10.10 16:20

Így formálja át a járműipart a mesterséges intelligencia

Fotó: Bosch Media Service

Váltsa meg belépőjét a TECHTOGETHER+ járműipari konferenciájára, látogasson el október 17-én a budapesti Eiffel Műhelyházba, és tudjon meg mindent arról, hogyan alakítja át a gyártást, a munkahelyeket, a járműipart és az életünket a mesterséges intelligencia.

Hirdetés

Ma már lassan nincs olyan szegmense az életünknek, amiben a mesterséges intelligencia ne lenne jelen valamilyen formában. Különösen igaz ez a járműiparban: szinte minden nagy autógyártó és Tier-1-es beszállító lázasan dolgozik az autonóm vezetést lehetővé tévő technológiákon, de a mesterséges intelligencia (MI) ott van a munkahelyeken is – elveszi, vagy átalakítja a munkát az MI? Robotok veszik át az emberek helyét a gyártósorok mellett?

A TECHTOGETHER+ járműipari konferencián és mellette megrendezésre kerülő innovatív ipari technológiákra fókuszáló kiállításon a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdéseire első kézből, szakmai előadóktól kaphat választ! A konferencia október 17-én a budapesti Eiffel Műhelyházban. Ahogyan a rendezvény címe - A fenntarthatóság útján az autóipar - Versenyképes megoldások a mesterséges intelligenciától az elektrifikációig – is jelzi, az eseményen szó lesz a járműipar legfontosabb trendjeiről, a meghatározó innovatív technológiákról és a legfőbb kihívásokról.

Első kézből a mesterséges intelligenciáról

A konferencia első szekciójának témája az MI lesz. A mesterséges intelligencia – Hogyan alakítjuk át a gyártást? című részben az előadások sorát Oláh István, az Audi Hungaria Zrt. Motorgyártás, Mechanikus Megmunkálás részlegének vezetője nyitja a Mesterséges intelligencia a mechanikus megmunkálás világában című előadásával.

Délelőtt 10 órától Üdv az Ipari metaverzumban! címmel Horváth Iván, a Siemens Zrt. Factory Automation Solution csoportvezetője tart előadást, őt követi Dr. Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary ügyvezető igazgatója a Gyártási hatékonyságnövelés AI segítségével című előadásával, majd Hajas Tamás, Mitsubishi Electric Europe Business Development Manager következik, akinek előadása Az ökoszisztéma előnyei az ipari automatizálásban címet viseli. 10:45-től Nógrádi József, a Trenkwalder Recruitment Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója tartja az első szekció utolsó előadását, ennek címe: Hogyan alakítja át az AI a munkaerőpiacot?

A szekciót egy kerekasztal-beszélgetés zárja, melynek moderátora Martin-Kovács Miklós, a Centrum Média Group főszerkesztő-helyettese lesz. A beszélgetésen Dr. Barta Gergő, a Deloitte Zrt. Kockázatkezelési Üzletágának vezető MI szakértője, szenior menedzsere; György Tamás, az Emika Zrt. vezérigazgatója; Horváth Iván, a Siemens Zrt. Factory Automation Solution csoportvezetője; Horváth László, az ACPS Automotive Kft. folyamatmérnökség vezetője; Varga Gábor, a Dana Hungary Kft. Off-Highway gyáregység mérnökség vezetője és Vartik Péter, a Deloitte Zrt. Technológiai tanácsadás területen a Data & Analytics terület igazgatója vesznek részt.

Jelen lesz a mesterséges intelligencia másként is

A konferencia mellett a TECHTOGETHER+ innovatív ipari trendekre fókuszáló kiállításán is találkozhatnak az érdeklődők az MI-vel. A rendezvényen standdal lesz jelen a Mitsubishi Electric Europe, az ACPS Automotive Kft. és a Trenkwalder Recruitment Kft.

A rendezvény része a konferencia és a kiállítás mellett a már komoly hagyományokkal rendelkező Techtogether mérnökhallgatói verseny is.

Oláh István | Audi Hungaria Zrt. | Motorgyártás Mechanikus Megmunkálás, vezető

Oláh István gépészmérnöki egyetemi diplomáját 1991-ben a Miskolci Egyetemen szerezte. Ezt követően a Lux-Elektro Kft-nél konstruktőri és később üzemvezetői feladatokat látott el. Az Audi Hungária-nál 1997-ben kezdte karrierjét az R4 Otto vezérműtengely gyártósoron mint object manager. 2000-től területi vezetőként több pozíciót is betöltött a mechanikus megmunkálásban ill. a V8 motorszereldében.

2012 és 2015 között az Audi AG Szerszámtechnológiai osztályát vezette Ingolstadtban. Jelenleg az R4 EA888 Motorszegmensen belül a mechanikus megmunkálást irányítja. Ezen funkciójában a hengerfej, motorblokk, főtengely és vezérműtengely komponensek magas minőségben történő gyártásáért felelős, melyek a VW-Konszern gyáraihoz kerülnek kiszállításra.

Horváth Iván | Siemens Zrt. | Factory Automation Solution csoportvezető

Horváth Iván 2004-ben, diplomája megszerzését követően csatlakozott a Siemens Zrt.-hez, ahol műszaki területen indította el karrierjét.

Eredményeinek köszönhetően, 2010-től kiemelt autóipari projektek vezetését látta el nemzetközi csapatokban, melyet key account manager feladatok követtek.

2019-től a Siemensen belül főként az autóipari projektekkel foglalkozó Factory Automation Solution csoportot vezeti, mely az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül, bevezetve több virtuális szimuláción alapuló megoldást is.

Dr. Keszte Róbert | Continental Automotive Hungary Kft. | Ügyvezető igazgató

Dr. Keszte Róbert járműgépész mérnökként végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, majd a Járművek és Mobil Gépek Tudományai szakon doktorált. Emellett közgazdász diplomát is szerzett a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A szakember 2000-ben került a Continental budapesti gyárába mérnöki pozícióba, majd a telephely több részlegét is irányította. Nemzetközi karrierjét 2006-ban a cégcsoport nagyszebeni gyárában kezdte és 2007-ben a nürnbergi központjában folytatta. Ezt követően ismét a budapesti gyárban látott el gyáregység vezetői feladatokat, 2010-től pedig a Continental temesvári elektronikai gyárát vezette három évig. 2014-ben tért vissza Magyarországra a Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezetőjeként, és a budapesti gyár vezetőjeként.

Hajas Tamás | Mitsubishi Electric Europe | Business Development Manager - Hungary

Hajas Tamás Business Development Manager, több mint 10 éves - az ipari automatizálás területén szerzett tapasztalatát, már 7 éve kamatoztatja a Mitsubishi Electric magyarországi csapatában. Érdeklődése kezdetben az ipari robotok kooperatív működtetése irányába fordult, mivel az autóipari ügyfeleknél több alkalmazási feladatnál ez a korszerű megoldás vált a legmeghatározóbbá. A gyártás automatizálásában mindig a leginnovatívabb megoldásokat keresi, amit a Mitsubishi Electric sokszínű ipari-ökoszisztémája is támogat, immár egyre több szoftveres megoldással, például: a robotok prediktív karbantartásának támogatása vagy a gyártási folyamatok vizualizációja SCADA rendszerekkel. Szakértelme és a technológiai innováció iránti lelkesedése a digitalizációs és vizualizációs projektek keresése és megvalósítása során is megnyilvánul.

Fotó: Trenkwalder

Nógrádi József | Trenkwalder cégcsoport | kereskedelmi és marketing igazgató

Hét éve érte az a megtiszteltetés, hogy a vállalat bizalmat szavazott neki annak ellenére, hogy teljesen más területről érkezett. József életpályája azoknak nyújthat igazolást, akik hiszik, hogy a más területről érkezők is képesek új szemlélettel új lendületet adni egy-egy területnek. József több mint 15 évet dolgozott biztonsági területen, ahol vezetőként és tanácsadóként egyaránt szerzett tapasztalatot. A szektorból kilépve pénzügyi értékesítőként is próbára tette magát, végül ez adta a lendületet, hogy az értékesítésben maradjon. Közel 500 ügyféllel és nagyvállalati ügyfélkörrel kereste a kihívásokat. A Trenkwaldernél elsőként az Észak-Keleti Régió vezetőjeként majd Budapesti régióvezetőként is sikerült bizonyítania, hogy ugyanazt gondolják a sikeres HR szolgáltatásról. Lassan 4 éve vezeti az értékesítést és három éve a marketing területet is. József hiszi, hogy a HR ma az egyik leggyorsabban változó terület, ahol képesnek kell lenni alkalmazkodni a változó körülményekhez. Továbbá meggyőződése, hogy a „lehetetlen nem létezik” nem csupán egy üres frázis, hanem naponta bizonyított tény. A Trenkwalder Recruitment Kft.-nél ezzel a szemlélettel dolgoznak és szolgálják ki partnereit, akik országszerte bizalmat szavaznak nekik Európa szerte 37, Magyarországon pedig 27 éve.

Martin-Kovács Miklós | Centrum Media Group | főszerkesztő-helyettes

Rádiós-televíziós újságíró-közgazdász. Elsősorban hír és információs műsorok szerkesztőjeként, műsorvezetőjeként dolgozott. Volt a Kossuth Rádió és a Gazdasági Rádió főszerkesztője, az infostart.hu hírportál névadó alapító főszerkesztője. Jelenleg a Centrum Média Group főszerkesztő-helyettese, a Trend FM Amerika szakértője, amelyhez a bázist a New Yorkban töltött tudósítói és a Chicagoban töltött külgazdasági diplomata évek jelentették. Ez utóbbi munka során kiemelten foglalkozott az USA Midwest régiójának autóiparával.

Dr. Barta Gergő | Deloitte Zrt. | AI risk, ethics & governance

Dr. Barta Gergő a Deloitte Zrt. Kockázatkezelési Üzletágának Vezető MI Szakértője, Szenior Menedzsere. Doktori disszertációját Mesterséges intelligencia módszerek fejlesztése témakörben írta. Kutatási területe kiterjed a mesterséges intelligenciával ellátott szoftveres megoldások fejlesztésére, valamint az intelligens döntéstámogató rendszerek kockázatmenedzsmentjére. Tanácsadóként főleg IT megfelelőségi, biztonsági és adatvédelmi projektekben vesz részt Magyarországon és nemzetközi szinten. A My-X Mesterséges Intelligencia kutatócsoport állandó tagja.

György Tamás Attila | EMIKA Elektromechanikai Zrt. | elnök-vezérigazgató

György Tamás Attila 53 éves, három gyermek édesapja.

A Pénzügyi Számviteli Főiskolán üzemgazdász szakirányon szerzett diplomát, emellett számos más szakirányú végzettséggel is rendelkezik. Pályafutását 1992-ben kezdte a Magyar Hitelbank Rt finanszírozási területén, majd a bank Kiemelt Ügyfelek Igazgatóságán kockázatkezelési területen vezetőként dolgozott. 1995-től a Magyar Export-Import Bank-ban hitelezési-kockázatkezelés és közgazdasági területein dolgozott osztályvezetői, főosztályvezetői pozíciókban.

2008-2013 között Svájcban élt, ezekben az években, mint stratégiai tanácsadó, feladatai közé tartozott a stratégiai átszervezési tervek kidolgozása, valamint a külföldi befektetési alapok és befektetési társaságok képviselete világszerte.

2018 tavaszától az EMIKA Elektromechanikai Zrt. igazgatóságának elnöki, majd 2021 februárjától az elnök - vezérigazgatói posztját tölti be.

Varga Gábor | Dana Hungary Gyártó Kft. | mérnökség vezető, folyamatos fejlesztési vezető

Varga Gábor a Széchényi István Egyetemen végzett műszaki szakoktatóként és járműgépészként Győrben. 2011-ben lett a Dana Hungary Gyártó Kft. folyamatmérnöke, 2019-től a vállalatnál a mérnökség vezető pozíciót töltötte be 2021-ig, napjainkban a kft. mérnökség vezetője és folyamatos fejlesztési vezetője.

A vállalat Európa egyik legmodernebb kúpfogaskerék gyára és differenciálmű összeszerelőjével büszkélkedhet Győrben. A gyáregység nem titkot célja, hogy a modern autóipar mintagyára legyen, melyben magas szintű a digitalizáció, illetve a minőségi és gyártási hatékonyság mellett kiemelt szerepet játszik a környezeti lábnyom csökkentése és a hatékony energiagazdálkodás.

Vartik Péter | Deloitte Zrt. | Data & Analytics terület, igazgató

Vartik Péter a Budapesti Deloitte technológiai tanácsadás területén a Data & Analytics terület igazgatója.

Péter több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik globális és középvállalatok analitikai rendszerének fejlesztésében és egyedi riporting megoldásának a kialakításában számos iparági szektorban mint: pénzügy, gyártás, gyógyszeripar és retail. Széles tanácsadói tapasztalata van a Visual Analytics, Cloud Data Engineering és Advanced Analytics témakörben, ahol ügyfeleinek egyedi és skálázható rendszereit tervezte és a bevezetését segítette.

Az október 17-én a budapesti Eiffel Műhelyházban megrendezésre kerülő TECHTOGETHER+ Járműipari konferencia mellett egy innovatív ipari technológiákra fókuszáló szakmai találkozó, és a már komoly hagyományokkal rendelkező Techtogether mérnökhallgatói verseny is megszervezésre kerül.

Az egynapos rendezvényen párhuzamosan zajlanak a programok az eltérő közönségnek. Az autopro.hu és a MAGE közös járműipari konferenciájának a belépő díja: 60.000 Ft+áfa. Szerezze be jegyét most az alábbi linkre kattintva! A rendezvény keretében megtartott szakmai találkozó és mérnökhallgatói verseny díjmentesen látogatható, csupán előzetes regisztrációhoz kötött.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink