Techtogether Az alkotás élménye - zsűritagok üzenete a mérnökhallgatóknak

Az alkotás élménye - zsűritagok üzenete a mérnökhallgatóknak

autopro.hu | 2015.10.27 07:27

Az alkotás élménye - zsűritagok üzenete a mérnökhallgatóknak

Október 28-30. között zajlik a budapesti Hungexpo területén a Techtogether Automotive Hungary verseny, amelyen járműépítő fiatalok mérik össze tudásukat. Nekik és róluk szólnak az alábbi gondolatok.

Hirdetés

Dr. Takács János
a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) elnöke

Nagy várakozással tekintek a verseny elé. Nem csupán azért, mert több felsőoktatási intézmény hallgatói összemérhetik tudásukat egymással, hanem azért is, mert ezt igen gyakorlatias módon tehetik. Örömteli, hogy a szakmai ismeretek, képességek megléte mellett az is kiderül a rendezvény során, hogy miként tudják a fiatalok, a jövő mérnökei kommunikálni, prezentálni az eredményeiket. Mindezek tükrében hasznos és élvezetes versenyre számítok.

* * *

Dr. Voith András
a GTE Gépjármű Szakosztályának elnöke

Magam is meglepődtem, de az első hívó szóra, a naptáromat meg sem nézve vállaltam, hogy részt veszek a Techtogether verseny előkészítésében, lebonyolításában. Nem csupán a tavalyi verseny élménye motivált, ennél többről van szó.

Meggyőződésem, hogy az idősebb generáció kötelessége segíteni a következő generációk szakmai felkészülését, kibontakozását. Ezt tartottam szem előtt, amikor módom nyílt részt venni egy multinacionális vállalat, a Knorr-Bremse magyar fejlesztési bázisának szinte nulláról való felépítésében. Az akkori frissdiplomások ma már tapasztalt mérnökök. Ez motivál abban is, hogy a Gépipari Tudományos Egyesületben dolgozom, konferenciákat szervezek, amelyek az ismeretek átadásának és a kapcsolatépítésnek a fórumai. De ez a gondolat abban is meghatározó szerepet játszik, hogy minden, a műszaki oktatást segítő tevékenységet, mozgalmat támogatok úgy is, mint a GTE egyik vezetője és úgy is, mint mérnök.

A különböző versenyek, pl. EcoMarathon, Formula Student, Pneumobil – és ebbe a sorba illik a Techtogether is – jelentőségét abban látom, hogy az autós mérnök hallgatókat és a pályakezdőket az alkotás, az önálló gondolkodás és döntés, a kapcsolatteremtés élményével ajándékozzák meg. Ehhez járul a team-munkában való részvételben és a gondolatok „eladásában” megszerezhető gyakorlat. Ezek az élmények és rutinok ugyanúgy szükségesek a mérnöki munkához, mint a műszaki ismeretekben való jártasság.

Hitem szerint minden csapat, minden résztvevő nyer. Ki valamelyik díjat is, ki „csak” a versenyzés élményét, a tapasztalás örömét, az esélyt a leendő munkahely felfedezésére. Ehhez kívánok jó versenyzést, sok sikert minden résztvevőnek!

* * *

Dr. Lukács Pál
a Kecskeméti Főiskola Járműtechnológia Tanszékének vezetője

Mi, magyarok hajlamosak vagyunk alulértékelni saját magunkat, az országot, a lehetőségeinket és mindazt, amit életünk folyamán létre tudunk hozni, meg tudunk alkotni. A TechTogether versenyen immáron visszatérően bizonyítják a résztvevő járműépítő csapatok hallgatói, hogy méltó örökösei a világ autóipara olyan részben-egészben magyar származású szereplőinek, mint Galamb József, Barényi Béla, Michelberger Pál, vagy a maiak közül Anisits Ferenc, Palkovics László professzorok.

Ne felejtsük el, kis ország vagyunk, amely elsősorban az alkotni képes, kiművelt emberfők által tudja térségi, nemzetközi versenyképességét megalapozni, megtartani és újabb vállalatok érdeklődését, itteni beruházását elősegíteni, ezen kívül kívánatos módon egyre több magyar szereplő megjelenését is a beszállítói piacon előmozdítani!

Itt az újabb alkalom: a hallgatók hívják fel a figyelmet magukra, az általuk képviselt tudásra! Itt a lehetőség, hogy ország-világ előtt bizonyítsák rátermettségüket és tehetségüket, hozzák el a várva várt sikert maguknak, tanáraiknak, az általuk képviselt intézményeknek és ezáltal biztosíthatják önmaguk és országuk jövőbeli boldogulását is.

* * *

Dr. Lakatos István
a Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének vezetője

A háromnapos rendezvény igazi nemes vetélkedés, a szó szoros értelmében. Különböző feladatok teszik próbára a fiatal mérnökhallgatók kompetenciáit. Az egyetemi oktatásban egyre inkább látjuk, hogy a szigorúan vett tananyagot ki kell egészíteni, a tehetséges hallgatókat külön is meg kell szólítani.

A tehetséggondozás ma már régen nem kizárólag a TDK tevékenységet jelenti. Jóval szélesebb palettán kell szólnunk a hallgatókhoz, megtalálva a nyelvet hozzájuk, amely segítségével igent mondanak a felhívásokra, legyen az extra kurzus, feladatkiírás, autóépítés, vagy valamilyen vetélkedő. A verseny mindig izgalmas kombináció, hiszen emeli az adrenalin szintet, újdonságokat hozhat elő a résztvevőkből. Ugyanakkor a feladatokból és egymás jó gyakorlataiból tanulhatunk.

A tavalyi Techtogether rendezvényt zsűritagként nagyon izgalmas, változatos, jól szervezett vetélkedésnek tartottam, az idei esemény elé is nagy várakozással tekintek.

Kiemelt Partnereink