Techtogether Amerikai beszállító is beszáll a hazai duális képzésbe

Amerikai beszállító is beszáll a hazai duális képzésbe

autopro.hu | 2015.06.30 11:41

Amerikai beszállító is beszáll a hazai duális képzésbe

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a 24,5 milliárdos árbevételű Emerson globális gyártó és technológiai vállalat, valamint az Óbudai Egyetem.

Hirdetés

Az Emerson 2016 szeptemberében az OE Alba Regia Műszaki Karon induló duális gépészmérnök alapszakon 5 hallgató gyakorlati képzésében vállal szerepet. Az előzetes tervek szerint a hagyományos képzésben résztvevő hallgatók nyári szakmai gyakorlatukat teljesíthetik a cégnél. A partnerek igény szerint együttműködnek kutatás-fejlesztési, szakmai projektekben is.

– Egyetemünk jövőképe, hogy a gyakorlatorientált mérnökképzés fellegvára legyen, amely minőségi képzési és kutatási programjaival az ország és a régióban jelenlevő cégek igényeinek megfelelő tudással és szakmai tapasztalattal rendelkező diplomásokat bocsásson a munkaerőpiacra, és ezáltal partnerei szolgálatába. Olyan kreatív egyetem kívánunk lenni, amely a „kutatás alapú oktatás / oktatás alapú kutatás” bázisán értékes és innovatív szakembereket képez. Ez a kettősség szélesedik folyamatosan a tudás-innováció-partnerség háromszögben, vagyis az oktatás, a kutatás és az ipari háttér kínálta szakmai kompetenciák ötvözetévé – fogalmazott Fodor János, az egyetem rektora.

Mátrai Ferenc és Fodor János szignálta az együttműködést

– Az Emersonnak komoly bővítési tervei vannak Székesfehérváron, ezért is fontos, hogy a duális képzés részeként gépészmérnököket tudjunk ehhez a tevékenységhez rendelni. Ez kölcsönösen kedvező lehetőség mind a városnak, mind az Emersonnak. A duális képzés lehetővé teszi, hogy már a tanulmányok végzése alatt gyakorlati tapasztalatokhoz jussanak a diákok és megismerkedhessenek a munkahellyel. Egy gépészmérnök munkahely multiplikátorként működik: egy jó mérrnökgárda további gyártást tud Magyarországra hozni, ez újabb bővítéseket, fejlesztéseket generál. A mérnöki képzés mellett nagy szükség van a gépészképzésre is: a szakemberképzés szintén stratégiai érdekünk, a jövőbeli programjainknak és terveinknek ez is része – tette hozzá Mátrai Ferenc, az Emerson Process Management Mo. Kft ügyvezetője.

Az Emerson Process Management Mo. Kft. Fisher üzletága 1995 óta folytat gyártási tevékenységet Székesfehérváron. Az eredetileg szabályozó szelepek alkatrészeinek gyártására létrehozott üzem folyamatosan bővült, először komplett szabályozó szelepek gyártásával, majd 2010 óta vevőszolgálati-, alkatrész disztribúciós és szervizközpont létesítésével. A Fisher üzletág 600 alkalmazottat foglalkoztat. Az Emerson másik Székesfehérváron működő üzletága, a Valve Automation további bő 50 alkalmazottal működik a Videoton Ipari Parkban.

Az amerikai Emerson 135 ezer embert foglalkoztat világszerte, 235 telephelyen. Termékek és szolgáltatások széles portfólióját kínálja elsősorban ipari és kereskedelmi felhasználóknak a folyamatszabályozás, ipari automatizálás, telekommunikációs és számítógépes hálózatok energiaellátása, valamint a klimatizálás és hűtés területén.

Magyarországon a székesfehérvári Fisher és Valve Automation gyártó telephelyek mellett Budapesten kereskedelmi tevékenységet folytató leányvállalatok (Emerson Process Management, ASCO) működnek, továbbá Ikladon az ipari automatizálás területén működő Leroy-Somer üzletág folytat gyártási tevékenységet szintén 20 éve. Az összes Magyarországon foglalkoztatott munkavállaló száma közel kétezer fő.

Kiemelt Partnereink