Techtogether Ailer Piroska: nagyon érdekli a fiatalokat a duális képzés

Ailer Piroska: nagyon érdekli a fiatalokat a duális képzés

Gégény István | 2014.01.27 11:51

Ailer Piroska: nagyon érdekli a fiatalokat a duális képzés

A Magyar Nemzeti Bank is bekapcsolódik a Kecskeméti Főiskola mintaértékű programjába – ennek apropóján beszélgettünk az alföldi felsőoktatási intézmény rektorával.

Hirdetés
Ailer Piroska

– Néhány napja ért véget az Educatio kiállítás, amely minden hazai egyetem és főiskola számára a leendő hallgatók megszólításának színes, praktikus terepe. Mivel készültek idén, és hogyan értékeli a Kecskeméti Főiskola szereplését?
– Az volt a szándékunk, hogy a duális képzésben résztvevő partnercégekkel közösen jelenjünk meg ezen a rendezvényen. A standunk egyik felén a főiskolai karok mutatkoztak be, a másik oldalon pedig a vállalatok népszerűsítették magát a duális képzést. Ahogy Önök írták, a kecskeméti Mercedes-gyár is képviselte magát: egy piros, fehér és zöld színekre festett CLA modellt hoztak el a Sportarénába. Kollégáim és a hallgatók közül 25-30 fő adott tájékoztatást a képzéseinkről. Magam is kilátogattam a helyszínre, és a munkatársaimmal együtt úgy látom, sikeres, eredményes volt a részvételünk.

– Mennyire vannak képben a fiatalok – többségében végzős középiskolásokról van szó – a duális képzés lényegével?
– Alapvetően azt tapasztaljuk, hogy nagyon érdekli a fiatalokat a duális képzés, sokan tervezik, hogy ilyen formában tanuljanak tovább. Magával a képzési modellel kapcsolatban rengeteg választ adtunk az Educatio során is – sok kérdés érkezik hozzánk. Úgy látjuk, tetszik a fiataloknak ez a különleges, gyakorlatiasabb oktatási forma. Érthető, hiszen a nappali tagozatos hallgatókat illető kedvezmények mellett a gyakorlati lehetőséget biztosító partnertől is havi rendszeres juttatást kapnak a képzés résztvevői.

A Kecskeméti Főiskola csapata az idei Educatio kiállításon

– Úgy tudjuk, új partnerként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is bekapcsolódik a duális képzésbe. Némileg meglepő a jegybank oktatási célú részvétele az alapvetően járműves, mérnöki területen.
– Valóban együttműködést kezdünk az MNB-vel, ők is ott voltak a standunkon. Ez a partnerség azon a törekvésen alapul, hogy több gazdasági ismerettel vértezzük fel a hallgatóinkat. Maga a felismerés nem újdonság: egy mérnöknek is hasznára válik, ha átlátja, miként működik egy vállalat, mi az a profit, amortizáció, költségvetés. Több vállalattól is érkezett olyan jelzés, hogy érdemes lenne ezen a téren erősíteni. Elindult egy közös gondolkodás, ennek nyomán kerestük meg a Magyar Nemzeti Bankot, és sikerült olyan területeket találni, amelyek kölcsönösen előnyös megoldást eredményezhetnek a bank, a főiskola és a hallgatók számára egyaránt. Itt most nem úgynevezett mérnök-közgazdászok képzéséről beszélünk, hanem olyan leendő mérnökökről, akik gazdasági ismeretekkel és gyakorlati tapasztalattal is gazdagodnak tanulmányaik során. Érdekességként említhetem, hogy a duális képzésben már érdekelt partnervállalataink közül máris többen jelezték, hogy őket is érdekli ez a kezdeményezés: úgy vélik, profitálhatnak belőle. Ezzel az együttműködéssel kapcsolatban január 29-én, a nyílt napunkon sajtótájékoztatót tartunk 11 órakor, ahol minden felmerülő kérdésre igyekszünk válaszolni.

Duális képzésben résztvevő kecskeméti hallgatók

– Aki szívesen részt venne ilyen duális képzésben, annak hogyan és hová kell felvételiznie?
– A konkrét esetben elsőként az MNB-hez kell beadni a jelentkezést, amiről a bank honlapján olvasható részletesebb tájékoztatás. Amennyiben ők úgy döntenek, hogy megfelel a feltételeiknek az illető, ezt követően lehet beadni hozzánk, a Kecskeméti Főiskolára a jelentkezést. Érdemes mielőbb megtenni a kezdő lépést, hiszen február 15-én lezárul az utóbbi lehetőség.

Kiemelt Partnereink