Techtogether A szponzorpénzen kívül a gyártási támogatás is nagyon fontos

A szponzorpénzen kívül a gyártási támogatás is nagyon fontos

Beck András | 2019.09.04 08:50

A szponzorpénzen kívül a gyártási támogatás is nagyon fontos

A Formula Student versenysorozatban a csapatok tagjainak a felkészülésen kívül a teljes költségvetést is maguknak kell összeszedniük különböző forrásokból. A BME Motorsport idei éves költségvetése 35–40 millió forint között mozog – mondta Marton Péter csapatvezető.

Hirdetés

– Hogy áll össze a csapat költségvetése?
Ez különösen fontos rész, hiszen kihat az egész szezonban való működésünkre, így mindig az előző évek tapasztalatai alapján, a szezon elején próbáljuk kialakítani. Nem egyszerű feladat, hiszen át kell gondolnunk mi az, amit szeretnénk a következő évben megvalósítani, milyen megoldásokkal, és ehhez kell becsült összegeket társítanunk. Utána meglehetősen nehéz és komoly kitartást igénylő feladat a támogatók megtalálása. A csapatnak meggyőzően meg kell mutatnia, hogy miért érdemes az adott cégeknek támogatnia a bennünket. A pénzbeli támogatáson kívül a gyártási támogatás is nagyon fontos a számunkra. Utóbbi még a tanulási folyamatot is erősítheti, hiszen folyamatosan konzultálunk a támogatók szakértőivel egy-egy alkatrészt legyártásával kapcsolatban. Eszköztámogatást is gyakran kapunk, ami a tavalyi induláskor különösen jól jött, hiszen ekkor még műhelyünk sem volt. Azóta szerencsére az egyetemen szereztünk magunknak helyet, amit a támogatók segítségével folyamatosan csinosítgatunk. Szakmai támogatást is kaphatunk a cégektől konzultációk formájában vagy akár az egyetemtől, hiszen sokszor speciális tudásra van szükségünk. A szoftvertámogatás is nélkülözhetetlen, mert például az autótervezéshez használt 3D tervező szoftverek egy vagyonba kerülnek, így elérhetetlenek lennének a számunkra. A cégeknek ezeket azért éri meg ezt biztosítani a számunkra, mert amikor egy olyan munkavállalót vesznek fel, aki korábban Formula Student csapatnál dolgozott, akkor már sokszor magas szinten ismerik az ott szükséges tervezőprogramokat. Ilyen tekintetben egy cégnek nem feltétlen azért érdemes mellénk állnia, mert a logója rajta van az autón. A legegyszerűbb dolgoknál is előfordulhat, hogy egy hallgató később hosszú évekig azzal a termékkel akar dolgozni, amit most megismer. Ez nemcsak a szoftverekre, hanem akár a ragasztókra is igaz. Az idei éves költségvetésünk egyébként 35–40 millió forint között mozog, ami magába foglalja a szoftvereket, a gyártásokat és a bérleti díjakat.

A motivált csapattagokkal mindig jó együtt dolgozni
A motivált csapattagokkal mindig jó együtt dolgozni

– A hallgatók hogyan profitálhatnak ebből a munkából?

A diákok olyan speciális tudásra tesznek szert az autó megépítése során, hogy ennek köszönhetően olykor őket is meghívják szakmai konferenciákra előadónak, valamint arra is volt már példa, hogy a cégek belsős továbbképzésekre is a diákokat kérték meg. Nagyon fontos, hogy támogatások során szoros együttműködések alakulhatnak ki, ennek köszönhetően pedig a cég megbizonyosodhat az adott diák szakmai tapasztalatáról és munkalehetőséget ajánlhat a számára.

– Nehéz embert találni a csapatba?
Viszonylag sokan tanulnak a BME-n, így elég könnyű, de igazán motivált hallgatóból már jóval kevesebb van. Olyanra van szükségünk, aki képes megfelelni az elvárásoknak is. Nekünk olyan hallgatóra van szükségünk, aki szeret dolgozni és élvezi azt, amit csinál. Ha ez nincs meg, akkor nem tud igazából beilleszkedni a csapatba. A motivált csapattagokkal mindig jó együtt dolgozni, és értük nagyon nagy a verseny a cégek részéről is.

A diákok speciális tudásra tesznek szert
A diákok speciális tudásra tesznek szert

A Techtogether versenyeken is részt vesznek. Azok milyen előnnyel járnak?
Személy szerint én már 2017 óta veszek részt rajtuk, de a BME Motorsport számára a tavaszi verseny volt az első alkalom, ahol második helyezést értünk el, nagyon szoros versenyben. Az összesített második helyezés mellett két különdíjat is szereztünk. Természetesen az őszi versenyre az elsők között regisztráltunk. A Techtogether azért fontos a csapatnak, mert a cégekkel új formában ismerkedhetünk meg, de érdemes megnézni az érem másik oldalát is. A vállalatoknak azért érdemes kijönni a Techtogetherre, mert ott kiválóan felmérhetik a hallgatók szakmai tudását. Tájékozódhatnak arról, mit tudnak a hallgatók helyszíni problémamegoldás terén és az igényességről is képet kaphatnak a cégek munkatársai.

Kiemelt Partnereink