Techtogether A nehézségekből is szívesen tanulnak

A nehézségekből is szívesen tanulnak

autopro.hu | 2015.10.12 12:25

A nehézségekből is szívesen tanulnak

Közeleg a Techtogether Automotive Hungary 2015 verseny, sorra bemutatjuk a résztvevő mérnökhallgatói csapatokat. A sűrített levegővel hajtott járművet építő Pollroth Pécsről érkezik.

Hirdetés

Bár a Pneumobil versenyek szabályai szerint a hivatalos csapat 4 főből áll, sokan segítik a pécsi léghajtásos team munkáját. A szakok tekintetében a kis létszám ellenére is igazán interdiszciplináris társaságról van szó, hiszen környezetmérnök, villamosmérnök, mérnök-informatikus és marketing menedzser adja be a közösbe tudását és tapasztalatát.

A fiatalok, miután felépítették a kiírásokhoz szabott járművet, az évek során jelentősen továbbfejlesztették alternatív hajtású közlekedési eszközüket. A modell zéró emissziós, sűrített levegő energiáját hasznosító egyszemélyes, háromkerekű jármű, amely kéthengeres, 5,5 literes motorral rendelkezik, maximális forgatónyomatéka 460 Nm. Ilyen paraméterek mellett nem is olyan egyszerű megfelelő alkatrészeket találni, amelyek tartósak, könnyűek, nem utolsó sorban beleférnek a csapat költségvetésébe.

Az idei évben leglátványosabb változásként a 20 hüvelykes kerekeket 26 hüvelykesekre cserélték, csökkentve ezáltal az autó veszteségeit, értékes métereket nyervén a távolsági futamban. Nem maradhatnak el náluk sem a kompromisszumok, amennyiben minden kategóriában eredményesen akarnak szerepelni. A nagy kerekek csak hosszú távon előnyösek, az ügyességi és gyorsulási futamban a pilóták tapasztalatával próbálták ellensúlyozni az adódó hátrányt. Kevésbé látható, ám fontos változás, hogy a járművük új hengereket kapott, a motorvezérlő szoftver is módosult, az eddigi tapasztalatok és tesztek alapján.

A 2015-ös versenyszezonjuk mérlege két második és egy ötödik helyezés. Annak ellenére, hogy épp a távolsági futamra hegyezték ki a fejlesztéseket, műszaki probléma miatt idő előtt be kellett fejezniük a futamot, de ez nem vette el a csapat versenykedvét. Tudják jól, technikai sportoknál mindig adódhatnak nehézségek, de két másik futam eredménye kárpótolta a csapatot: gyorsasági és ügyességi futamban sikerült felérni a dobogó második fokára.

A Techtogether Automotive Hungary verseny tavalyi alkalmán jól érezték magukat, noha a tempós feladatmegoldás kihívást jelentett számukra. Idén sokkal felkészültebben érkeznek a viadalra, ahol a 2014-es rendezvényhez hasonló jó hangulatot várnak, s készek rá, hogy sokat tanuljanak majd a feladatokból.

Kiemelt Partnereink