Szolgáltatók Visszaesésre számít a Shell - az új vezér nem ezt várta

Visszaesésre számít a Shell - az új vezér nem ezt várta

MTI | 2014.01.17 15:42

Visszaesésre számít a Shell - az új vezér nem ezt várta

Figyelmeztette befektetőit a Royal Dutch Shell olajipari vállalat, hogy az előzetesen vártnál jóval kisebb lesz a nyeresége 2013 negyedik negyedévében. A vállalat a termelés visszaesésével, a költségek megugrásával és finomítói üzletágának gyenge teljesítményével magyarázza profitjának mérséklődését.

Hirdetés

A Shell január 17-én kiadott közleménye szerint az előzetes, még nem hitelesített adatok szerint 1,8 milliárd dollár lesz a nyeresége 2013 utolsó negyedévében. Egy évvel korábban az azonos időszakban még 6,7 milliárd dolláros nyeresége volt. Ben van Beurden, a két hete kinevezett új vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy "nem ezt várta a Shelltől".

A cég negyedik negyedéves bevételéről még nem adott ki előzetes adatokat, de valószínűleg azok is csökkenni fognak. 2013 első három negyedévében 342,47 milliárd dollár volt a bevétel, szemben 2012 első három negyedévének 348,98 milliárd dolláros bevételével.

A Shell szerint az előző negyedévben magasak voltak termelőüzemeinél a javítási költségek, és azokat az üzletágakat is érintették a kényszerű leállások, amelyekben a cég a legtöbb nyereséget termeli. A Shell szerint amerikai üzletága veszteséges volt, míg Ausztráliában az ausztrál dollár gyengülése ártott a bevételi mutatóinak. Nigériában sorozatos támadások érték a kőolajvezetékeit.

A Shell az USA-ban decemberben elhalasztott egy nagyobb beruházást is. Louisiana államban 20 milliárd dollárért akart a cég építeni egy földgázt cseppfolyósító üzemet, de végül nem kezdtek bele a megvalósításba. A cég arra hivatkozott, hogy máshol még ennél is jobb befektetési lehetőségei vannak, de részleteket nem közölt.

A bejelentés hatására a Shell részvényei közel 3 százalékot gyengültek a londoni tőzsdén.

Kiemelt Partnereink