Szolgáltatók Vaskos büntetést kapott kartellügylete miatt a Bosch és a Continental

Vaskos büntetést kapott kartellügylete miatt a Bosch és a Continental

autopro.hu/Sz.K. | 2018.03.06 06:30

Vaskos büntetést kapott kartellügylete miatt a Bosch és a Continental

Egyszerre több kartellügyben is lecsapott az Európai Bizottság, ráadásul a piaci verseny tisztaságáért felelős EU-biztos szerint a félmilliárd eurós bírság kiszabásával még nem végeztek.

Hirdetés

Kartellezés miatt több millió eurós bírság kifizetésére készülhet a német Bosch és a Continental, közölte Margrethe Vestager, az EU versenybiztosa. Nem ez a két vállalat bukott le tiltott kooperáció gyanújával, az Európai Bizottság (EB) egyszerre több ügyben jár el – a teljes bírság félmilliárd euróra rúg.

Az EB megállapítása szerint a Bosch három különböző kartellnek is részese volt. A stuttgarti konszern például a japán Densóval és NGK-val 2000 és 2011 között rendszeresen egyeztetett a gyújtógyertyák árazásáról, amiért az EB 76 millió eurós (kb. 24 milliárd forintos) büntetést szabott ki. Ebből 46 millió (kb. 14 milliárd forint) a Boscht terheli.

További 75 millió eurót (23 milliárd forintot) követel a Boschtól és a hannoveri Continentaltól a versenyhatóság, mert a Daimler, a BMW és a Volkswagen számára biztosított fékrendszerekről is megbeszéléseket folytattak.

Összesen 395 millió euró büntetést szabott ki a Bizottság négy tengeri szállítási vállalatra, melyek autókat, teherautókat és egyéb járműveket szállítmányozásával foglalkoznak. Az érintettek közt a kínai CSAV, a japán K Line, MOL (Mitsui O.S.K. Lines) és NYK, és a norvég-svéd WWL-EUKOR volt. Minden érintett elismerte részvételét a szabálytalanságban, és együttműködött az ügyek felgöngyölítése során. A károsultak többnyire autógyártók, akiknek túl magas összeget kellett a szállítmányozásért fizetniük - azonban ne legyenek illúzióink, a pluszköltséget végső soron alighanem így is a fogyasztók fizették meg.

Kiemelt Partnereink