Szolgáltatók Újabb leminősítés várhat Japánra

Újabb leminősítés várhat Japánra

MTI | 2014.12.11 11:06

Újabb leminősítés várhat Japánra

A Fitch Ratings hitelminősítő valószínűsíti, hogy leminősíti Japán államadósság-besorolását 2015 elején. Még szeretnék látni a következő pénzügyi év költségvetését, de elismerték, kevés az esélye, hogy a japán kormány pótolni tudja az elmaradt áfaemelés miatt kieső bevételeket.

Hirdetés

Japán besorolása a Fitchnél jelenleg az "A+" kategória, amely négy szinttel marad el a legjobb "AAA" kategóriától. A Fitch munkatársai szerint a következő év elején egy fokkal mehet lejjebb a japán besorolás, azaz "A" kategóriára csökkenhet.

Abe Sindzó japán miniszterelnök elhalasztotta a forgalmi adó korábban már elhatározott emelését, 8 százalékról 10 százalékra. A döntés népszerű a szavazók körében, és elejét veheti egy újabb gazdasági recessziónak, de gyakorlatilag megvalósíthatatlanná teszi a japán államadósság csökkentésének tervét.

A Moody's Investors Service december elején már rontott egy fokozattal Japán államadós-besorolásán, mert egyre bizonytalanabbnak tűnik a kormány nagyszabású költségvetési, gazdasági és pénzügyi reformtervének végrehajthatósága. A Moody's kiemelte, hogy a teljes japán államadósság-ráta eléri a hazai össztermék (GDP) 245 százalékát.

A Moody's jelenlegi besorolása alapján a japán szuverén adósosztályzat minősítése "A1", ez a Fitch "A+" besorolásának felel meg.

Kiemelt Partnereink