Szolgáltatók Toyota Hilux terepjárókkal dolgoznak a magyar halőrök

Toyota Hilux terepjárókkal dolgoznak a magyar halőrök

autopro.hu/B.A. | 2019.11.02 14:00

Toyota Hilux terepjárókkal dolgoznak a magyar halőrök

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) járműállománya 22 Toyota Hilux terepjáróval gyarapodott. Ezzel együtt immár 57 Hilux segíti a szervezet halőri szolgálatának országos munkáját.

Hirdetés

Három, egymástól független közbeszerzési eljárásban az elmúlt két évben összesen 57 darab Toyota Hilux került a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) halőri szolgálatához. A szolgálat 132 ezer hektárnyi vízterületen, több tízezer kilométeres partszakaszon gondoskodik a halállomány őrzéséről, a szennyeződések vagy más események megfigyeléséről – ebben a munkában teljes egészében a Toyota legendás összkerékhajtású modelljére támaszkodnak.

Egy kisebb beszerzés jön jövőre

Az összes jelentős állami vízfelület, a partszakaszok, valamint a halállomány felügyeletét és gondozását ellátó halőri szolgálat speciális képesítésű és jogosultságú tagjai így jelenleg kizárólag Toyota Hiluxokat használnak országszerte. Jövőre még egy kisebb közbeszerzés kiírását tervezi a MOHOSZ, hogy teljes legyen a járműpark.

„Zavarosban halászik”

A felhasználás helyétől függően eltérő igénybevételnek vannak kitéve a járművek, ám jellemzően igen kedvezőtlen körülmények között kell helytállniuk. Rendszerint rövid utakat tesznek meg, legtöbbször nehezen járható terepen; a motornak olykor szinte bemelegedni sincs ideje a munkanap során. „Nem véletlenül született meg a »zavarosban halászik« kifejezés: pont áradások idején akad a legtöbb dolga a halőröknek, és a Toyoták komoly segítséget nyújtanak az orvhalászok elleni küzdelemben éppúgy, mint a kármentesítési munkálatokban” – mondta Dérer István, a szövetség elnökhelyettese, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatója.

Három garnitúra abroncs

„Mivel nem divatjárművekre, hanem rendkívül strapabíró, kiemelkedő terepképességű munkaeszközökre van szükségük, speciális csomaggal vették át a pickupokat. Mindegyiket három garnitúra – téli, nyári és terep – abronccsal szállítottuk le, a vonóhorog mellett elöl nagy teherbírású csörlő található az autókon, amelyek néhány további apró, igazán egyedi átalakításon is átestek. A sérülések minimalizálása érdekében fényezetlen lökhárítójú kivitelekkel dolgozik a szövetség, ugyanakkor a halőrök munkáját klímaberendezés és motorosan állítható tükrök segítik” – hangsúlyozta Dura László, a Toyota Central Europe flottaértékesítési vezetője.

Nyitókép: Toyota

Kiemelt Partnereink