Szolgáltatók Több százmillió dollárt fizet a Hertz, hogy használhassa az autóit

Több százmillió dollárt fizet a Hertz, hogy használhassa az autóit

autopro.hu/P.B. | 2020.07.22 18:19

Több százmillió dollárt fizet a Hertz, hogy használhassa az autóit

Fotó: instagram.com/hertz

A Hertz májusban kért csődvédelmet, miután a koronavírus következtében teljesen visszaesett a forgalma. Azóta viszont a különböző hitelezőivel vitatkozik azon, hogy ki üzemeltetheti a Hertz autóflottáját, ugyanis a járművek nem az anyacég tulajdonában állnak, ő csak lízingelte őket.

Hirdetés

A Hertz vezetősége egyetértett abban, hogy 650 millió dollárt fizetnek azért, hogy a csődvédelem alatt álló cég hitelezői ne vitatkozzanak tovább a Hertz által üzemeltetett autóflottán. Az üzlet értelmében a nagyjából 500 ezer lízingelt autó a Hertzhez kerülne az idei évben, így megszüntetve a hitelezők vitáját. Ha januárig nem születik döntés, a Hertz újra a bírósághoz fordulhat és felmondhatja a lízingelésre vonatkozó szerződéseket, idén azonban már nem tehetnék meg ezt.

A vita azért alakult ki, mert alapesetben egy csődvédelmi eljáráskor a cégnek az összes bérleti vagy lízing szerződéséről dönteni kell, hogy tovább fizetik-e azokat, vagy törlik. A Hertz viszont csak az autók harminc százalékától akart megválni. Az ügyben július 24-én lesz a következő tárgyalási nap – írja az Automotive News.

Nagy bajban a cég

A Hertz a tavalyi évet 58 millió dollár adózott veszteséggel zárta, a negyedik egymást követő évben volt mínuszos eredménye, miközben a társaság adóssága 24 milliárd dollár fölé emelkedett március végére.

A Hertz még márciusban 12 ezer embernek mondott fel a 20 ezerből, 90 százalékkal csökkentette járműbeszerzését és leállított miden olyan kiadást, amely nem függ össze alaptevékenységével. A Hertz közben ugyan próbálkozott megegyezni hitelezőivel, azonban ez nem járt eredménnyel, ezt követően folyamodott csődvédelemért a társaság, amitől azt reméli, hogy sikerül elkerülnie a felszámolást.

Kiemelt Partnereink