Szolgáltatók Technikai innováció az autóipari vagyonvédelemben (x)

Technikai innováció az autóipari vagyonvédelemben (x)

autopro.hu | 2013.09.05 12:57

Technikai innováció az autóipari vagyonvédelemben (x)

A szerencsés gazdasági környezetben Magyarországon letelepedett multinacionális cégek, elsősorban az autóipar óriásai a rendszerváltás után azonnal kihívások elé állították a honi vagyonvédelmi cégeket. Azok tudtak csak fennmaradni a szigorú pályáztatási eljárásokon, akik nem csupán erejüket, hatékonyságukat, de komoly technikai, és technikai fejlesztési hátterüket is be tudták mutatni. A Patent Csoport teljesen magyar vagyonvédelmi cégként már évtizedek óta őrzője, védője és kiszolgálója, autóipari gyártóknak, szolgáltatóknak. Idén újabb jelentős technikai újítást vezettek be. A videokontrolról a cég távfelügyeleti igazgatójával, Fekete Csabával beszélgettünk.

Hirdetés
Fekete Csaba

– Nem tűnik túl bonyolultnak. Egy videokamera, egy rögzítő és kész. Ezt a rendszert már húsz éve kitalálták. Mi az újítás, amitől ezt választják a nagy telephellyel rendelkező cégek?
– Ezek a kamerák már látszatra sem olyanok, mint amiket reklámújságokban kínálnak. Tudásuk fényévekkel megelőzi az úgynevezett "kamukamerákét". Érzékenyek, éjjel és napal egyaránt képesek tű éles képet, nem csupán homályos mozgó foltokat mutatni. Ám nem az a lényege a VIDEO kontrolos távfelügyeletnek.

– Vannak más csoda technikáik is?
– A Patent elkötelezetten fejleszt és működik közre abban, hogy a vagyonvédelmi eszközöket gyártó cégek számára teszteljen különböző feladatok ellátására alkalmas érzékelőket, jeladókat, riasztókat. Alapításunk óta nagy figyelmet és komoly pénzt fordítunk ara, hogy mindig a legmodernebb eszközökkel gondoskodjunk a biztonság minőségéről partnereinknél. Vannak tehát más "csodatechnikáink" is, de ez egy magára, a szakmai minősítésére valamit is adó cég esetében természetes. Azonban a rendszerek, ez a legújabb fejlesztésünk sem ettől igazán sikeres. Nem ettől kezdték el keresni az ügyfeleink, a kisebb és nagyobb vállalkozások.

– Mi a titok?
– Nagyon egyszerű. A titok a rendszerek tudatos, logisztikailag és rész munkafolyamatok szerint működtetésében valamint a kiválóan képzett munkatársakban van. Mert hiába vásárol valaki egy profi eszközt, ha nem tudja programozni, ha nem tudja miként működik. A VIDEO-kontrollal működő távfelügyelet az egyik leghatékonyabb vagyonvédelmi eszköz, de tudni kell, miként kell üzemeltetni. Erre, ezen a minőségen, és ezzel a hatékonysággal a régióban csak a Patent Csoport képes

– Ez összefüggésben van a cég nagyságával is?
– Természetesen igen. A Patent Csoport Magyarország legnagyobb vagyonvédelmi cégei között van. Lehetőségünkben áll tehát az, ami a kisebb vállalkozásoknak aligha, fejlesztünk, beruházunk, terjeszkedünk. És a legjobb, nem gagyi eszközöket használjuk.

– Térjünk vissza a VIDEO-kontrolos távfelügyelethez. Elmondja, mit tud ez a rendszer?
– Ez a jövő biztonsága. A telephelyeken a legmodernebb kamerákba épített, a tér minden formájához alkalmazkodó távfelügyelet egy automatizált figyelő rendszer. Amíg nincs mozgás, amíg a körülmények az előre beállított hang, fény, mozgás paramétereket nem lépik át azt is mondhatom, alszik a rendszer. Még csak állandó képet sem rögzít. Csukott szemmel figyel. Ám közben állandó életjeleket küld a Patent távfelügyeleti központjába, ahol a képernyők előtt állandóak két ember van ügyeletben. Amikor valamilyen rendkívüli esemény történik a rendszer életre kel. Ehhez egy másodperc kell csupán. Érzékel, diagnosztizál, első körben elemez, majd ha a képet élesíti és azonnal rögzíteni kezdi, illetve vészjelzéssel beküldi a központba. Onnan, vagy más patentos kivonuló helyszínről egy Győr nagyságú várost tekintve pár perc alatt a helyszínre érkeznek az elfogók.

Még közelebb az ügyfelekhez: Fekete Csaba átvágja a PATENT CSOPORT legújabb kivonulási központjának avatóján a szalagot, mellette balról Kocsis Róbert ügyvezető és Szeles Szabolcs önkormányzati képviselő

– Miért jobb ez, mint egy éjjeli őrrel megoldott védelem?
– Sajnos az éjjeli őröknek az ideje lejár. Általában idősebb, nyugdíjas emberek. A mi elfogóink sportoló, kiképzett, akár fegyverhasználatban is jártas férfiak. Tapasztaltak és az ő kiképzésükre is nagy hangsúlyt fordítunk. Hatékonyságuk egy - ahogy a kérdésben megfogalmazódott - éjjeliőrhöz képest többszörös. A megrendelőink érdeke, hogy telephelyeiket, melyek a különböző lézerkapus, lézersorompós rendszerekkel voltak védve modern VIDEO-kontrollos távfelügyelet védje.

– Évente újabb és újabb autómodellek jönnek le a gyártósorokról, a vagyonvédelemnek is évente kell megújulnia?
– Alapjában igen, de persze egy-egy modell évekig fut. A VIDEO-kontroll úgy véljük a következő öt-tíz évben az elfogó szolgálattal kombinált távfelügyeleti vagyonvédelem nagyágyúja lesz. Mert az élőerős védelem sok esetben kiváltható ezzel, így az ügyfelünk spórol. A fegyveres, kiképzett beavatkozó csoporttal a kültéri védelmet hatékonyabbá teszi. A cégek például megvásárolhatják a rendszert és ekkor csak a felügyeleti, kommunikációs és kivonulási díjat kell fizetni a PATENT-minőségű védelemért, de akár finanszírozott rendszert is lehet kérni telephelyek őrzésére, kültéri raktárbázisokhoz, logisztikai központokhoz, minimum 3 éves hűségnyilatkozattal.

(x)

Kiemelt Partnereink