Szolgáltatók Szakértelem és minőség találkozása a győri egyetem nyitott laboratóriumaiban

Szakértelem és minőség találkozása a győri egyetem nyitott laboratóriumaiban

Czeiner-Szücs Anita | 2020.06.15 13:48

Szakértelem és minőség találkozása a győri egyetem nyitott laboratóriumaiban

Fotó: SZE

A Széchenyi István Egyetem ipari CT laboratóriumában működik az ország első és a mai napig legnagyobb teljesítményű ipari CT rendszere. A győri intézmény nyitott laboratóriumában látott először fém 3D nyomtatót számos cégvezető - ilyen kuriózumok várják azokat, akik az egyetem anyagtudományi területéhez kapcsolódó nyitott laboratóriumait keresik megrendeléseikkel.

Hirdetés

Ahogy arról az autopro.hu már korábban beszámolt, a Széchenyi István Egyetem nyitott laboratóriumai akár szimbólumai is lehetnének az intézmény és az ipar kiváló együttműködéseinek, ugyanis konkrét megrendelésekkel, kutatás-fejlesztési együttműködésekkel fordulhatnak hozzájuk a vállalkozások. Mindez a Felsőoktatási és Ipari Együttműködés (FIEK) projekt szemléletnek és támogatásnak is köszönhető, amelynek révén az egyetem laboratóriumait modern eszközökkel látták el és kiváló, helyi szakemberekkel teszik teljessé.

Cikksorozatunk következő részében az anyagtudományi területhez kapcsolódó négy laboratórium ipari szolgáltatási lehetőségeiről érdeklődtünk.

Megrendelések több országból

Az Anyagvizsgáló Laboratórium különlegessége a komplexitásában rejlik. „Több évtizedes múltat tudhatnak magunk mögött, mely során már a kezdetektől, azaz a főiskolai évek alatt, megkezdődtek az ipari együttműködések. Ez nemcsak anyagvizsgálati szolgáltatásokban merült ki, de számos esetben több éves K+F együttműködést is jelentett, és jelent ma is” – tudtuk meg dr. Hargitai Hajnalkától, a laboratórium-vezetőjétől.

Dr. Hargitai Hajnalka az Anyagvizsgáló Laboratórium vezetője.

Dr. Hargitai Hajnalka az Anyagvizsgáló Laboratórium vezetője. | Fotó: Majer Csaba József

A folyamatosan megújuló eszközparknak köszönhetően a létesítményben magas színvonalon foglalkoznak elsősorban fémek, főleg acél, öntöttvas és alumínium ötvözetek mechanikai és szövetszerkezet vizsgálatával. Rutinvizsgálataik közé tartozik fémek hegesztett kötéseinek, hegesztési technológiáinak a vizsgálata, minősítése. Ezeken túl anyagösszetétel-elemzést is tudnak végezni és vállalják különböző károsodások kivizsgálását. Ugyancsak nagy igény mutatkozik a különböző környezeti hatások vizsgálatára. „A laboratóriumban klímatesztet, korróziós és hősokk vizsgálatot is végzünk, emellett talán már nem számít különlegességnek az ipari tisztaságvizsgálat, melyben 10 éves gyakorlatunk van. Nemcsak szabványos vizsgálatokkal foglalkozunk, de egyedi méréseket is tudunk végezni, ha például magát a terméket kell tesztelni esetleg nehezen hozzáférhető helyen. A pásztázó elektronmikroszkópban pedig akár egy fémforgács, vagy szemcse anyagösszetételét is meg tudjuk határozni. A laborokban többnyire fiatalokból álló mérnök csapat dolgozik, elektronikai ismeretekkel és komoly programozói háttérrel, így igyekszünk a nem rutinszerű vizsgálatokra is megoldást találni” – tájékoztatott dr. Hargitai Hajnalka, aki büszkén mondja, az ország minden pontjáról, illetve Szlovákiából, Németországból és Romániából is kapnak megrendeléseket.

Az ország legnagyobb teljesítményű CT rendszere

A győri egyetem Ipari CT Laboratóriumában működik az ország első és a mai napig legnagyobb teljesítményű ipari CT rendszere. Dr. Kozma István laborvezető szerint ennek különlegességét adja, hogy a vizsgált minták ezzel széles geometriai spektrumban elemezhetők, egészen a kis kiterjedésű elektronikai alkatrészektől a nagyobb öntvénymintákig. „Legnépszerűbb szolgáltatásunk az öntvények porozitásvizsgálata. Jellemzően bevezetés előtt álló termékek előszériás gyártásának ellenőrzése, esetleges hibahelyek feltérképezése. Hasonlóan népszerű a roncsolásmentes káreset analízis – egy alkatrész nem várt, idő előtti tönkremeneteli okának kiderítése” – mondja a kutató. Úgy látja, a kiemelkedően modern és korszerű infrastruktúra az egyik pillér, ami miatt nagyon jó kutatóként a CT laborban dolgozni. A másik a kutatási szolgáltatási feladatok sokszínűsége, amelyek nem csak az autóiparra, hanem a műszaki tudományok egészére, sőt azokon túlra is kiterjednek. „Az utóbbi időben elektromos hajtású autókba motorforgórészt-gyártó autóipari beszállítónak volt nagy segítség a szériatermelés előtti, komputer tomográfiás (CT) vizsgálatok eredményein alapuló gyártás- és folyamatoptimalizálás” – említette példaként dr. Kozma István, aki fontosnak tartja, hogy minden évben több szakdolgozat, diplomamunka és PhD disszertáció elkészítésében is szerephez juthat a CT berendezés.

A 3D nyomtatás élvonalában

„2011 óta foglalkozunk fémek 3D nyomtatásával, amelyről számos magyarországi cég tőlünk hallott először, és az egyetemen próbálták ki a technológiát. Az eljárás előnyeit megismerve egyre több alkatrészt terveznek 3D nyomtatásra, és gyártják valamilyen additív eljárással” – vezetett be a Szelektív Lézerszínterező Laboratóriumba Hatos István. Itt a gyártáson kívül speciális alkatrészek tervezésével, az additív gyártáshoz kapcsolódó tanácsadással és oktatással is foglalkoznak. Fő tevékenységük pedig a prototípus és bonyolult geometriájú alkatrészek gyártása fémpor alapanyagból. Ezek mellett pedig rendszeresen készítenek fröccsöntő szerszámbetéteket a szerszám geometriáját követő úgynevezett formakövető hűtéssel.

Hatos István: a Szelektív Lézerszínterező Laboratórium fő tevékenysége a prototípus és bonyolult geometriájú alkatrészek gyártása fémpor alapanyagból.

Hatos István: a Szelektív Lézerszínterező Laboratórium fő tevékenysége a prototípus és bonyolult geometriájú alkatrészek gyártása fémpor alapanyagból. | Fotó: Majer Csaba József

A laboratóriumban a külső partnereknek nyújtott szolgáltatásokkal párhuzamosan kutató-fejlesztő munkát is végeznek: legutóbb egyedi szerszámhűtési megoldásokat fejlesztettek ki.

Az újrahasznosíthatóságot is vizsgálják

A Polimertechnológiai Laboratórium szolgáltatásai között megtalálhatók az alap mechanikai vizsgálatok (húzó-, hajlító-, Charpy-féle ütve hajlító vizsgálat), folyóképesség mérés, valamint száltartalom és szálhosszeloszlás vizsgálat is. „A komplexebb szolgáltatásaink közé tartozik a hőre lágyuló polimer kompozitok fejlesztése, ömledék keveréses technológiával, valamint a hőre lágyuló polimerek újrahasznosíthatóságának vizsgálata. Megrendeléseket kaptunk az Audi Hungaria Zrt-től, melyek közül legjelentősebb a poliamidok hidrolízisállóságának összehasonlító, valamint a nedvességtartalom hatásának vizsgálataival foglalkozott a műanyagok fizikai tulajdonságaira” – ismertette a kínálatot dr. Dogossy Gábor laboratóriumvezető. Kiemelte: a K+F és ipari projektek révén kutatóknak és hallgatóknak egyaránt lehetőségük van a legmodernebb anyagokkal és technológiákkal dolgozni.

Vizsgákra is felkészítenek

A Hegesztő Laboratóriumban az egyetemi oktatás mellett, vállalják különböző kutatási, és ipari problémák megoldását. Emellett hegesztők képzésével, vizsgára való felkészítéssel foglalkoznak. „A laboratórium rendelkezik egy hegesztőrobottal (IGM) és egy vízsugaras vágóberendezéssel (FLOW), illetve a kézi hegesztési műveletekhez szükséges áramforrásokkal” – sorolta az elérhető lehetőségeket Varga László a laboratórium vezetője.

Kiemelt Partnereink