Szolgáltatók Öreg és környezetszennyező autóval jár a magyar még mindig

Öreg és környezetszennyező autóval jár a magyar még mindig

MTI | 2018.01.04 13:24

Öreg és környezetszennyező autóval jár a magyar még mindig

A gépjárműimportőrök az új személyautók piacán 7,5 százalékos növekedésre számítanak 2018-ban, előrejelzésük szerint 158 500 új járművet helyeznek majd forgalomba Magyarországon ebben az évben.

Hirdetés

A tervek szerint idén 125 ezer új gépkocsit kerülhet forgalomba. Tavaly 116 ezer új autót értékesítettek, 20 százalékkal többet az előző évinél, de ekkora növekedést az idén nem valószínűsítenek mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke a szervezet évindító sajtótájékoztatóján.

Az egyesület a teljes járműpiacon 158 500 új jármű forgalomba helyezését prognosztizálja 2018-ban, 3,6 százalékkal többet a tavalyinál.

Az új kishaszonjárművekből a várakozásaik szerint mintegy 21 ezer kerülhet forgalomba, ez 5,3 százalékkal meghaladja a tavalyi számot ismertette Erdélyi Péter. Hozzátette, 2017-ben 7 százalékkal csökkent az értékesítés ezen a területen az előző évihez képest, de a növekedési hitelprogram kifutása miatt erre számítottak is.

Az MGE ügyvezető elnöke elmondta, tavaly 155 ezernél több használt személyautót importáltak és helyeztek forgalomba Magyarországon, a belföldi autópark átlagéletkora 14 év felett van, míg az uniós átlag 10,7 év. Felhívta a figyelmet ennek kedvezőtlen műszaki és környezeti hatásaira, amelyek csökkentése érdekében szerinte a használt autók importjának szabályozásában jelentős változásokra lenne szükség.

Kiemelt Partnereink