Szolgáltatók Nemzeti légitársaságot gründolna Szlovákia

Nemzeti légitársaságot gründolna Szlovákia

Kuthi Áron | 2018.10.16 12:54

Nemzeti légitársaságot gründolna Szlovákia

Lehet, hogy légi úton gyorsabban összekötik Pozsonyt Kassával, mint autópályán, mert a Tátra lábainál húzódó sztráda nagyon lassan készül. Felmérések is kimutatták, hogy a szlovák autósok nagy hányada ezért Magyarországon végigautózva jut el az egyik városból a másikba.

Hirdetés

Robert Fico még kormányfőként pont egy éve osztotta meg a közvéleménnyel, hogy hogyan képzeli el a pozsonyi kormány a légitársaságot. Azt mondta, egy vagy két gépet vennének, azok a Pozsony-Poprád-Kassa útvonalon járnának, minden nap egy vagy két járat indulna. De az állam nem tőkésítheti fel csak úgy a még meg se alakult állami társaságot, a konstrukció szerint a pozsonyi, eperjesi és kassai kerület és maguk a városok adnák össze a pénz egy részét a kezdéshez.

Szlovákiában már két epizód is lezajlott nemzeti légitársaság címen. Az ország megalakulása után 1995-ben indult az első, amely 2007-ben beolvadt az Austrian Airlinesba. A második csak egy évet ért meg, 2011-2012 között közlekedtek járatai.

A Pellegrini-kabinet most újra nekilendül a témának, a kormányprogram is tartalmazza a tervet, amely nemcsak a Pozsony-Kassa összeköttetést célozza, hanem más európai uniós desztinációk elérését. A közlekedési minisztérium most dolgozik a megvalósíthatósági tanulmányon, a Sme pozsonyi napilap szerint 53 ezer euró értékben rendeltek meg kutatást.

Érdekes egybeesés, hogy a lengyel kormány is épp most döntött amellett, hogy beszáll a légi közlekedési szektorba.

Nyitókép: Wikipedia

Kiemelt Partnereink