Szolgáltatók Németország odacsap a kilométeróra-tekerőknek

Németország odacsap a kilométeróra-tekerőknek

autopro.hu/B.B. | 2016.11.23 06:30

Németország odacsap a kilométeróra-tekerőknek

A használt autók futásteljesítményének meghamisítása érdekében hivatalos okmányt vezetne be Alsó-Szászország. A gyártóktól is segítséget várnának el a csalások elleni harcban.

Hirdetés

Nem csak Magyarországon jelent többletkockázatot a használtautó-vásárlásnál a kilométeróra visszatekerése, a csalás Németországban is nagy méreteket ölt: felmérések szerint minden harmadik autót érint, a visszatekert számlálók miatti túlárazások pedig eurómilliárdos veszteséget okoznak a német fogyasztóknak.

Alsó-Szászország törvényhozói ezért most fellépnének az illegális óraátállítók ellen. Egy új tervezetben Car-Pass néven emlegetett, kötelezően vezetendő dokumentum lényegében a szervizkönyvre hasonlíthat: a németek indítványa minden egyes szervizelés vagy javítás során előírná a kilométeróra-állás rögzítésének kötelezettségét. Ezzel a kocsi élettörténetének minden fontosabb eseménye követhetővé válna egy hivatalos, műszaki „önéletrajzban”.

Nem csak ez a dokumentum lenne az óratekerők elleni harc új eszköze, hiszen a két német párt, az SPD és a zöldek a kocsik adatbázisba foglalásán túl a kilométeróra-manipulálás esetén alkalmazandó büntetéseket is súlyosbítaná. A fokozott védekezésbe az autógyártókat is bevonnák, tőlük az illetéktelenek hozzáférését megakadályozó, bonyolultabb technikai megoldásokat várnának el.

Az Automobilwoche szerint Bajorországban jelenleg is zajlik egy 90 vádlott (köztük sok autókereskedő) elleni óratekeréssel kapcsolatos per. A hatóságok szerint az ilyen beavatkozások a kocsi elektronikai rendszerét is veszélyeztethetik: a chipek illetéktelen és szakszerűtlen megváltoztatása akár az ABS és az ESP működésébeni is zavarokat okozhat.

Ha a mostani tervezetet elfogadják, pozitív tapasztalatok esetén más tartományokra (sőt, akár más országokra) is kiterjedhet, ami hosszú távon akár a magyar használtautó-piac tisztulását is magával hozhatja.

Kiemelt Partnereink