Szolgáltatók Miskolci ipari park: több lehetséges betelepülővel tárgyal a város

Miskolci ipari park: több lehetséges betelepülővel tárgyal a város

Wurmbrandt András | 2016.10.07 08:31

Miskolci ipari park: több lehetséges betelepülővel tárgyal a város

Miskolc az elmúlt években új célt tűzött ki maga elé, perspektivikus, értékteremtő fejlesztéseket valósított meg, és a tradicionális iparágak mellett egyre több innovatív vállalkozás letelepedéséhez és fejlődéséhez biztosít kedvező feltételeket. Zöld- és barna mezős iparterületei iránt egyre fokozottabb az érdeklődés, több cég vásárolt már területeket és építkezett a miskolci ipari parkokban. A témáról Pfliegler Péterrel, a város alpolgármesterével beszélgettünk.

Hirdetés
Egy januári interjúban Vécsi György dr. Kriza Ákos polgármestert idézve azt mondta, négy Mercedes nagyságú autógyár fér el az ipari park területén, ha pedig kis- és középvállalkozásokban gondolkodunk, akkor számtalan cég települhet ide. Hosszútávon akár a 10 ezret is meghaladhatja az itt dolgozók száma. Kilenc hónappal később mi látszik, mennyire fedezték fel maguknak a gyártó, illetve beszállító cégek a miskolci ipari parkot?
A beruházási döntés nagyon bonyolult folyamat, a nagyberuházók számtalan tényezőt, több országot és még több helyszínt vizsgálnak egyidejűleg. A területek értékelése és a lehetséges helyszínek szűkítése, majd ezután a végső döntés meghozatala olykor több hónapot vagy évet is igénybe vehet – egy beruházási helyszín, új ipari park vonzereje, befektetésösztönző hatása csak ilyen időtávban érzékelhető. Emellett fontos kiemelni, hogy a terület csak szükséges, de nem elégséges feltétele az új beruházók letelepedésének. Jelenleg is több, lehetséges betelepülővel vannak tárgyalásaink – amelyekről természetszerűleg nem árulhatunk el többet.

Milyen cégek vannak jelenleg a parkban?
Miskolc ipari parkjaiban a meghatározó cégek zömmel a járműipar, a gépgyártás és a mechatronika területén dolgoznak. A járműipar a város életében egyre meghatározóbb. Bár Miskolc gazdasága sokszínű, legnagyobb termelő vállalatai – egy kivételével – a járműiparba tartoznak.

Hányan dolgoznak a területen működő cégeknél?
Miskolc már három Bosch vállalatnak ad otthont, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és Robert Bosch Power Tool mellett megkezdte működését a Starter Motors Generator Kft. is. A három gyárban dolgozók száma meghaladja a 6 ezer főt, a fejlesztés és létszámbővítés folyamatos. Hasonló a helyzet a TAKATA gyárában is, mely 2014-ben vállalta, hogy 2018-ig 1000 főt alkalmaz majd, viszont a létszámuk már jelenleg meghaladja ezt, és a közeljövőben tovább növekedhet. A Shinwa, Remy Automotive és TS Hungaria Kft. további 2000 főnek biztosít munkát, hogy csak a legnagyobbakat említsük. Mellettük sikeres, hazai cégek is jelentős munkavállalói létszám számára nyújtanak biztos megélhetést.

Győrhöz hasonlóan Miskolc városa is erősen épít a járműiparra. Olyan autóiparban érdekelt nagyvállalatok működnek ott, mint az ön által is említett Takata vagy a Bosch. Mennyire jelentenek ezek a nagy cégek húzóerőt a park szempontjából?
Kiemelném azt, hogy például vezetőik révén arról biztosítják a Miskolcra érkező, befektetési lehetőségek iránt érdeklődőket, hogy megéri Miskolcban gondolkodni. Mi nagyon jó viszonyt ápolunk az itt lévő cégekkel, vállalatokkal, ezek hazai és nemzetközi vezetőivel és sokat segítettünk nekik a kezdeti lépésektől napjainkig. Ezt abban a formában kapjuk vissza, hogy ők reklámoznak minket.

Pár éve életre hívták a járműipari életpályamodellt a városban. Ma szinte mindennap jelenik meg sajtóhír a munkaerőhiányról. Ez a hiány, a nyugati országrész, illetve külföld elszívó hatása, jelenthet-e nehézségeket a park fejlődése szempontjából?
A miskolciak többségét erős lokálpatriotizmus jellemzi. A rendszerváltást követően sokan tényleg elvándoroltak a városból, de az itt maradók stabil létszámot mutatnak és szeretik városukat, ragaszkodnak hozzá. A lakosságszám ma már alig észrevehető mértékben, csak az egész országra jellemző természetes öregedés eredményeképpen csökken, nem domináns az elvándorlás.
Ugyanakkor érezhető, hogy egyre több irányból találják meg a miskolciak postaládáját és a város hirdetési felületeit az álláshirdetések, Budapestről, Dunántúlról, Ausztriából, Németországból és Szlovákiából is próbálnak munkaerőt toborozni Miskolcon.
A város mindent megtesz annak érdekében, hogy lakosait helyben képezze, munkavállalóit megtartsa. Egyre színesebb és sokrétűbb a szakmai képzés: a tavalyi évhez képest nőtt a Miskolci Egyetem hallgatóinak száma, elindult a Járműmérnöki alapképzés, a Miskolci Felnőttképző folyamatosan végzi a munkakeresők és a termelő vállalatok új munkavállalóinak képzését és átképzését. Statisztikai adatok igazolják, hogy a vidéki városok közül Miskolcon a legmagasabb a szakiskolai és szakközépiskolai tanulók száma. Most indítunk egy foglalkoztatási programot is, amelyben a valós, keresletvezérelt munkaerő-piaci igényekhez kapcsolódó oktatási és humán fejlesztési, illetve foglalkoztatási programokat valósítunk meg a város és az agglomeráció potenciális munkavállalói számára.
Az elmondottak mellett mindent megteszünk az életkörülmények javítása és a rekreációs lehetőségek szélesítése érdekében. Idén lett az év fürdője az Európában is egyedülálló Miskolctapolcai Barlangfürdő, egyedülálló élményparkok épültek olyan csodálatos környezetben, mint Lillafüred vagy a már említett Miskolctapolca. Fesztiváljaink nemzetközi hírűek és minden évszakra jut egy-egy. Sőt említhetném azt is, hogy a vidék legnagyobb közösségi közlekedés-fejlesztését is Miskolc hajtotta végre, amivel visszakanyarodunk a város gazdaságának élénkítéséhez is, hiszen így kulturált feltételek mellett biztosítjuk a munkavállalóknak például az ipari parkok elérhetőségét is.

A járműiparon kívül mely ágazatokhoz köthető cégekben gondolkodnak még?
A város minden beruházás iránt nyitott, mely nem veszélyezteti a már betelepült vállalkozások zavartalan működését, a tervezett fejlesztéseket, és összeegyeztethető a Smart and Green koncepcióval, vagyis az okos és környezettudatos város koncepciójával. Az autóipari beruházók mellett gépipari, élelmiszeripari és építőipari, valamint IT-szolgáltatásokat nyújtó cégekkel is folynak tárgyalások.

Milyen eszközökkel, milyen fórumokon népszerűsítik a parkot?
2014 óta minden évben részt veszünk az Automotive Hungary szakkiállításon. A „Miskolc városa” standon velünk együtt jelennek meg a városunkban működő termelő nagyvállalatok, az Észak-Magyarországi Autóipari Klaszter beszállítói, a Miskolci Egyetem, és további partnereink is. De ott vagyunk már betelepült partnereink révén nagyon sok országban és a kormányzati elképzelésekben, és mi is igyekszünk többnyelvű (infó)kommunikációs és marketing eszközökkel is felhívni magunkra a figyelmet.

Harmadszor is "befektetőbarát település" címet kaptak a közelmúltban, ez konkrétan mit jelent, mit éreznek ebből a (potenciális) befektetők a gyakorlatban?
Büszkék is vagyunk rá! Miskolc évek óta nagy hangsúlyt fektet iparterületeinek fejlesztésére és hasznosítására. Egyablakos ügyintézéssel fogadjuk a potenciális beruházókat, többnyelvű beruházásösztönzési honlapot működtetünk, HR szolgáltatásokkal, felnőttképzéssel, forráskereséssel és tanácsadással segítjük a Miskolcon fejleszteni kívánó vállalkozásokat.
A város igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy felkeltse a terjeszkedni kívánó vagy új telephelyet kereső cégek érdeklődését, megteremtse az üzleti élet szereplőivel a korrekt partnerséget. Igyekszünk nem csak címekben, hanem a valóságban is befektetőbarát üzleti környezetet adni a minket választóknak.

Kiemelt Partnereink