Szolgáltatók Minden második álláskereső aluliskolázott Nógrád megyében

Minden második álláskereső aluliskolázott Nógrád megyében

MTI | 2018.09.06 15:55

Minden második álláskereső aluliskolázott Nógrád megyében

Ugyan az álláskeresők száma 2016 áprilisától folyamatosan csökken Nógrád megyében, összetételük viszont alig módosult az elmúlt egy évben – mondta a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

Hirdetés

Tamási Ildikó a munkaügyi hivatalhoz beérkező bejelentések alapján ismertette: január és június között 9529 állást kínáltak Nógrádban, ami 20 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Ez abból adódott, hogy a közfoglalkoztatás 31 százalékkal esett vissza, az elsődleges munkaerőpiacon kínált állások száma viszont 13 százalékkal nőtt, elérte 2880-at.

A főosztályvezető tájékoztatása szerint az első félévben havonta átlagosan 10 968 álláskereső szerepelt a nyilvántartásokban, számuk 1303-mal, 10,6 százalékkal volt kevesebb, mint 2017 azonos időszakában. A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességen belül 12 százalékos volt június végén.

Hozzátette, hogy az álláskeresők száma 2016 áprilisától folyamatosan csökken Nógrád megyében, összetételük viszont alig módosult az elmúlt egy évben: a regisztrált álláskeresők 54 százaléka alacsony iskolai végzettségű volt, 52 százalékot tettek ki a férfiak, 43 százalékot az ellátás nélküliek. A korábbi munkaviszony alapján szakmunkát végzők 31, az 55 évesek vagy idősebbek 23 százalékot képviseltek.

Tamási Ildikó a Központi Statisztikai Hivatal adatait ismertetve kiemelte, hogy Nógrád megyében 66,2 százalékos volt a foglalkoztatási ráta az első negyedévben a 15-64 éves népességen belül, amihez 7,5 százalékos munkanélküliségi ráta társult.

A foglalkoztatás szintje alapján országos viszonylatban nyolc megyét megelőzve Nógrád a középmezőnybe került, miközben a munkanélküliségi ráta a negyedik legmagasabb értéket mutatta mondta, hozzátéve: az országos átlagtól továbbra is jelentős a térség elmaradása, de mindkét mutató kedvezőbb az előző évinél.

Kiemelt Partnereink