Szolgáltatók Már a globális gazdaság is megérzi a kereskedelmi viszályokat

Már a globális gazdaság is megérzi a kereskedelmi viszályokat

MTI | 2018.10.02 14:45

Már a globális gazdaság is megérzi a kereskedelmi viszályokat

Az IMF vezérigazgatója hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a kereskedelmi konfliktusok kezdenek befolyással lenni a globális gazdaság növekedésére és kilátására. Egyben bejelentette, hogy a harvardi egyetem egyik professzorát bízzák meg az IMF kutatási igazgatójának, gyakorlatilag fő közgazdászának.

Hirdetés

Christine Lagarde röviddel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank jövő héten Indonéziában tartandó éves gyűlése előtt azt mondta hétfőn, hogy júliusban még 3,9 százalékos globális GDP-növekedéssel számoltak az idei és a jövő évre. A kilátások azóta azonban némileg romlottak és ez megjelenik majd az IMF jövő héten nyilvánosságra kerülő új, őszi világgazdasági prognózisában. Az IMF vezetője ennél többet erről nem mondott.

Christine Lagarde rámutatott arra, hogy az új kereskedelmi korlátok nem csak a kereskedelem bővülését korlátozzák, de azáltal, hogy nő a bizonytalanság, visszafogják a beruházásokat és a feldolgozóipari termelést is.

Az IMF vezetője azt mondta továbbá, hogy a kereskedelmi háború, ami a magasabb kamatokkal és az erősödő dollárral párosul, kezd kedvezőtlenül befolyásolni egyes feltörekvő országokat. Christine Lagarde arra figyelmeztetett, hogy ha a jelenlegi kereskedelmi viták tovább mérgesednek, komoly sokkot okozhat a feltörekvő és fejlődő országok gazdaságában.

Az IMF vezetője figyelmeztetett a gyorsan növekvő államadósságra is. Szavai szerint ez rekordszintű, 182 ezer milliárd dollár, mintegy 60 százalékkal magasabb annál, ami a 2007. évi pénzügyi válság kezdetén volt.

Christine Lagarde közölte továbbá, hogy az IMF új fő közgazdásza Gita Gopinath lesz a jövő évtől, miután a tisztséget eddig betöltő Maurice Obstfeld júliusban bejelentette, hogy már csak az idei év végéig akarja betölteni ezt a posztot.

Kiemelt Partnereink