Szolgáltatók Logisztikában domborodnak ki leginkább az Ipar 4.0 előnyei

Logisztikában domborodnak ki leginkább az Ipar 4.0 előnyei

autopro.hu/Sz.K. | 2018.06.07 12:00

Logisztikában domborodnak ki leginkább az Ipar 4.0 előnyei

A hetedik Éves Eurázsiai Beszállítói Lánc Kongresszuson a beszállítói láncok vezérigazgatóit több különböző iparágból választották ki, hogy több témakörrel járják körbe ugyanazt a kérdéskört: hogyan lehet fejleszteni az afrikai beszállítói lánc fenntarthatóságát és versenyképességét? Vajon a technológia kihasználható-e annyira, hogy megküzdjön a vele járó kihívásokkal és lehetőségekkel a logisztikai iparban?

Hirdetés

Az Ipar 4.0 olyan high-tech stratégiát jelent, ami összekapcsolja a gyártás és az értékesítés minden aspektusát. Magába foglalja a dolgok internetét (IoT), a digitalizációt, a mobil eszközöket, a blockchaint, a big datát és a felhőalapú számítógépes analízist – lényegében a digitalizációról és a vertikális és horizontális értékláncok integrációról szól az egész.

A kongresszuson résztvevői arra jutottak, hogy a logisztika szemszögéből az Ipar 4.0 valódi előnyei magától értetődőek: a naponta generált adattömegekkel és az egyre nagyobb átláthatósággal lehetséges a nagyobb hatékonyság, továbbá a költségtakarékosság is. Ezen túl a beszállítók és ügyfeleik között fejlődött a kommunikáció, az ügyfélszolgálatok javultak, és a termékek kiszállítása a megfelelő helyre, időben és kondícióban történt.

A kongresszus szakértői szerint csak úgy lehet hasznot húzni a logisztikai ipar előnyeiből, ha az üzleti alapok helyben vannak. Azért, hogy sikeresen átalakítsák a működést és a szervezetet, több szempontot meg kell vizsgálni. Fontos az alapos tervezés, a megfelelő képzés a vezetőségben és a dolgozók között. Meg kell érteni a generált adatokat, és a megfelelő technológiai partnert kell választani.

Az Ipar 4.0 fejlett összekapcsoltsága és automatizációja az, aminek valós potenciálja van, hogy átalakítsa a logisztikai ipart, és már elérhető is hozzá a technológia, azonban a befektetést a fontos technológiákba pontosan meg kell tervezni, hogy számottevő növekedést és előnyt szerezzenek az innovatív megoldások által.

Kiemelt Partnereink