Szolgáltatók Komoly fellendüléssel jött ki a válságból az európai haszongépjármű-piac

Komoly fellendüléssel jött ki a válságból az európai haszongépjármű-piac

autopro.hu/P.B. | 2021.07.29 12:18

Komoly fellendüléssel jött ki a válságból az európai haszongépjármű-piac

Fotó: MTI

2021 első felében közel 37 százalékkal nőtt az európai haszongépjármű-piac, de még júniusban is 12 százalékos volt a növekedés. Igaz, volt honnan nőnie a piacnak, a koronavírus-járvány valósággal beszakította ezt a szegmenst.

Hirdetés

Júniusban 185.573 haszongépjárművet adtak el az Európai Unióban, ez 12,4 százalékos növekedés a tavalyi júniushoz képest. Az első hat hónapban 1,02 millió haszongépjármű fogyott az EU-ban, ez 36,9 százalékos emelkedés a tavalyi első fél évhez képest – derül ki az ACEA statisztikájából.

Ezzel nyugodtan mondhatjuk, hogy kilábalt a válságból a piac, igaz, a járvány előtt, 2019-es első fél évet még nem sikerült elérni: akkor 1,13 millió haszongépjárművet helyeztek forgalomba az EU-ban. Tavaly a koronavírus-járvány valósággal bedöntötte a piacot, még a személyautókhoz képest is nagyobb visszaesés volt tapasztalható tavasszal.

A növekedés mértéke az egyébként kisebb szegmensben, a nehéz haszongépjárművek piacán volt a legnagyobb, míg a kisebb, 3,5 valamint 16 tonna közötti járművek esetében „csak” tízszázalékos emelkedés volt tapasztalható – ám ez a szegmens teszi ki a haszongépjárművek többségét.

Kiemelt Partnereink