Szolgáltatók Kivonulhat a norvég piacról az ExxonMobil

Kivonulhat a norvég piacról az ExxonMobil

MTI | 2019.09.06 12:24

Kivonulhat a norvég piacról az ExxonMobil

Az ExxonMobil amerikai olaj- és gázipari cég 125 év után kivonul a norvég piacról, és eladja 4 milliárd dollárra becsült érdekeltségeit.

Hirdetés

A Reuters több forrást idézve azt közölte, hogy az amerikai cég 125 év norvég jelenlét után végleg kivonul Norvégiából, és eladja 4 milliárd dollárra becsült érdekeltségeit.

Piaci információk szerint az ExxonMobil aktíváinak döntő részét a Var Energi norvég olaj- és földgázvállalat vásárolja meg. Az értesülést egyik cég sem kívánta kommentálni.

Az amerikai olajtermelés fontosabb

Szakértők szerint az ExxonMobil lépése mögött az szerepel, hogy az amerikai olajtermelés felfuttatására akar összpontosítani, és ennek a tervnek a részét képezi az az elképzelés is, hogy csaknem 50 év után eladja északi-tengeri érdekeltségeit is.

Az ExxonMobil honlapján az szerepel, hogy az amerikai cég Norvégiában éveken át az egyik legnagyobb nem norvég olaj- és gáztermelő volt. 2017-ben eladta a Point Resources cégnek három norvégiai olaj- és gázmezőjének a tulajdonjogát. A tulajdonában megmaradt húsz olaj- és gázmezőjén, amelyeket már mások üzemeltetnek, a termelés 2017-ben napi mintegy 170 ezer hordó olajegyenértékű volt.

Kép forrása: facebook.com

Kiemelt Partnereink