Szolgáltatók Kivégezték a cafeteriát

Kivégezték a cafeteriát

Szabó Fanni | 2018.07.23 15:34

Kivégezték a cafeteriát

Elfogadta az Országgyűlés a 2019-es adótörvényeket és a költségvetést, ezzel együtt pedig a cafetéria-módosítást is. Az átalakítás közel 2 millió dolgozót érint, akik akár évi 90 ezer forinttól is eleshetnek jövőre. A módosítás szerint ugyanis kedvezményes adózással csak SZÉP kártya adható. Az utazási- vagy iskolakezdési támogatás, a készpénz vagy az Erzsébet-utalvány után ugyanúgy adózniuk kell a cégeknek, mint a bérek után. Kordás Lászlót, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökét kértük, értékelje a döntést.

Hirdetés

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) határozottan tiltakozik a cafeteria kivégzése ellen. Arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a módosítást, küldje vissza megfontolásra a parlamentnek.

– Bízom abban, hogy jelentős lesz a készpénzben történő bérnövekedés, amit a munkavállalók meg tudnak majd kapni – ezekkel a szavakkal próbálta meg vígasztalni a dolgozókat Varga Mihány pénzügyminiszter.

Kordás László szerint felmerül a kérdés, hogy a cafetéria módosítás valójában egy vállalati adóemelés a dolgozókon. Az érdekképviseletek egyértelműen elutasítják a módosítást és ellenlépéseket terveznek.

Az látszik, hogy egy ember döntését hajtja végre a parlament és ez nagyon komoly kérdéseket vet fel atekintetben, hogy hogyan képviselik az egyéni választókerületi szavazóikat a képviselők. Mi ezt számon fogjuk kérni. A szakszervezeti tisztségviselőink, tagjaink elmennek a fogadóórákra és az egyéni képviselőket számon kérik, hogy miért szavaztak adóemelésre, miközben a saját fizetésük emelését növelik, a munkavállalóktól pedig elvesznek – mondta el Kordás László, a MASZSZ elnöke.

Rövid időn belül kiderül, hogyan tovább, hiszen szeptemberben elkezdődnek a vállalati bértárgyalások és sok helyen kollektív szerződést kell módosítani emiatt. A munkáltatók dönthetnek úgy is, hogy bevállalják az adóemelést. Kordás László szerint a vállalkozók és a dolgozók is rosszabbul járnak, mert az állam elveszi ezek a forrásokat. A MASZSZ célkitűzései között szerepel a két számjegyű minimálbér és garantált bérminimum emelés a jövő évre.

A dolgozókban még egyelőre nem tudatosult, hogy éves szinten közel százezer forinttól is eleshetnek a cafeteria megadóztatása miatt. A szakszervezeti vezető szerint a felméréseik azt mutatják, hogy egyre nagyobb a demonstrációs hajlandóság, vagyis könnyen előfordulhat, hogy sztrájkok sorozatával indul az ősz. Információink szerint több nagyvállalat is jelezte, hogy egyetért a MASZSZ javaslataival.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is felemelte szavát a diákhitelt érintő módosítások ellen. Arra kérték a kormányt, hogy fontolják meg a cafetéria rendszer átalakítása során a munkaerőhiány csökkentése érdekében a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességének megőrzését. A hallgatói érdekképviselet azt kéri, hogy a törvénytervezetről a következő hetekben a munkaerőpiac szereplőivel is egyeztetéseket folytasson a kormány.

Kiemelt Partnereink