Szolgáltatók Kilenc éves a keleti nyitás, dől a kínai áru

Kilenc éves a keleti nyitás, dől a kínai áru

MTI/autopro.hu | 2019.11.06 12:28

Kilenc éves a keleti nyitás, dől a kínai áru

Magyarország egyre vonzóbb befektetési cél a kínai vállalatoknak, miközben a két ország közötti együttműködés gyors ütemben fejlődik - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sanghajban, a második Kínai Nemzetközi Import Expó (CIIE) nyitónapján megrendezett magyar-kínai üzleti fórumon.

Hirdetés

Közölte: a kilenc éve meghirdetett keleti nyitás gazdasági és politikai stratégia fókuszában a kiegyensúlyozott együttműködési kapcsolatok kialakítása állt, a magyar kormány pedig a kölcsönös bizalom talaján építette kapcsolatát a Kínai Népköztársasággal.

A miniszter elmondta: Magyarország csökkenti a munkaerőre vonatkozó adóterheket, és különböző pénzügyi támogatásokkal igyekszik vonzani a befektetőket. Az ország a "Magyarországon gyártott" termékek felől a "Magyarországon fejlesztett" termékek felé mozog, fogalmazott a tárcavezető.

A külügyminiszter a fórum megnyitója előtt találkozott Csung San kínai kereskedelmi miniszterrel, valamint Ni Jüe-fenggel, a Kínai Vámhivatal (GACC) miniszterével.

A magyar kormány 2011-ben hirdette meg a keleti nyitás politikáját. Akkor a Kínába irányuló kivitelünk 337 milliárd forintot tett ki, ez jelenleg közel a duplája, 631 milliárd forint (2018-as adat). A kínai behozatali többlet kilenc éve is markánsan látszott, akkor a KSH adatai szerint 1284, 2018-ban 1716 milliárd forint értékben érkezett kínai áru Magyarországra.

Magyar pavilon az expón

A november 10-éig tartó sanghaji kiállításon a 136 négyzetméteres magyar országpavilon a turisztikai látványosságok, a befektetési környezet és a kereskedelmi lehetőségek ismertetésén túl a Teqball magyar innováció sporteszközeit is bemutatja az érdeklődőknek, akik ki is próbálhatják a játékot a görbített asztalon.

A szervezők beszámolója szerint a kiállításon idén mintegy 150 országból, illetve régióból közel 3000 cég vesz részt, az expó helyszínéül szolgáló, lóherét mintázó komplexumot pedig kibővítették, így közel 300 ezer négyzetméter áll rendelkezésre a résztvevők számára.

Kiemelt Partnereink