Szolgáltatók Hat használt Mercedes Citarót vett Székesfehérvár

Hat használt Mercedes Citarót vett Székesfehérvár

MTI | 2015.02.04 14:12

Hat használt Mercedes Citarót vett Székesfehérvár

Nettó 109 millió forint értékű autóbuszt állított forgalomba a székesfehérvári tömegközlekedésben a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (KNYKK) Zrt.

Hirdetés

Az erről tartott szerdai sajtótájékoztatón Németh Tamás, a KNYKK vezérigazgatója jelentős fejlesztésnek nevezte a négy csuklós és két szóló, Mercedes Citaro típusú autóbusz beszerzését. A járművek korábban Németországban teljesítettek szolgálatot.

Elmondta: növekedett az utasok komfortérzete, hiszen a 25-27 éves autóbuszok helyett korszerű alacsonypadlós buszok közlekednek a város útjain, és euro 3-as motorjaik révén károsanyag-kibocsátásuk is kedvező.

Jelezte, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a Székesfehérváron szolgálatot teljesítő járműpark átlagéletkora 14,9 évről 13,4 évre csökkent. Hosszú távú cél az átlagéletkor 10 év alá csökkentése - tette hozzá.

Németh Tamás közölte, hogy 2015 végén lejár a Székesfehérvárral kötött közszolgáltatási szerződésük. Mivel hosszú távon szeretnék tovább végezni a szolgáltatást, elkezdték a járműflotta lecserélését.

A vezérigazgató a KNYKK-ról elmondta: ez az Alba Volán Zrt. és a Vértes Volán Zrt. általános jogutódjaként jött létre január elsejétől Fejér és Komárom-Esztergom megyében. A társaság biztosítja a két térség tömegközlekedését és összesen mintegy 1700 embert foglalkoztat.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester hangsúlyozta: az autóbuszok átlagéletkorának csökkentését mindig támogatja a városa környezetvédelmi és közlekedési szempontok miatt is. Úgy véli, a közösségi közlekedés csak akkor tud versenyképes lenni az autóval szemben, ha korszerű és kényelmes járművek nyújtanak még jobb szolgáltatásokat.

A városvezető az új közszolgáltatási szerződéssel kapcsolatban megjegyezte: az év közepén fogják kiírni az uniós közbeszerzési eljárást és várhatóan 8-10 éves időtartamú szerződést kötnek a nyertessel.

Cser-Palkovics András kiemelte: az Alcoa-Köfémmel együttműködésben elkezdődött a Székesfehérváron gyártott, jóval könnyebb és tartósabb alumínium keréktárcsák felszerelése a városban futó autóbuszokra. Nem titkolt célnak nevezte, hogy egyrészt a keréktárcsák megvásárlása munkát és további fejlesztéseket hozhat az Alcoába, másrészt referenciaként szolgálhat más városoknak és más társaságoknak.

Kiemelt Partnereink