Szolgáltatók Háromszor jobban termelnek a külföldi cégek a magyaroknál

Háromszor jobban termelnek a külföldi cégek a magyaroknál

MTI | 2018.11.12 14:01

Háromszor jobban termelnek a külföldi cégek a magyaroknál

A kormány a jelenlegi uniós fejlesztési ciklusban több mint 100 milliárd forintot fordít arra, hogy a magyar gazdaságban végbe menjen az ipar 4.0 folyamat, a digitalizáció, a robitizáció és az automatizáció – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az idei Modern Gyárak Éjszakája rendezvény sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Hirdetés

Az államtitkár elmondta, Magyarországon a hazai és a nemzetközi tulajdonú vállalatok között háromszoros a termelékenységi különbség a külföldi tulajdonban lévő cégek javára. A különbség csökkentése nemcsak pénz, hanem szemléletmód kérdése is, hiszen a digitalizáció egy-két éven belül megtérülő befektetést hoz jegyezte meg.

György László hozzátette: Magyarország a társadalom és a gazdaság digitalizációja alapján az Európai Unióban a 24. helyen áll, az előre lépéshez szemléletmód változtatásra van szükség, hiszen az állam az alapinfrastruktúrát megteremtette a digitalizációra, amire a vállalkozások is építhetnek.

Az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt keretében az idén november 16-án 16 óra és 22 óra között rendezik meg a Modern Gyárak Éjszakáját, az érdeklődők 12 megye 36 gyárában ismerkedhetnek meg a korszerű ipari termeléssel, az okosgyárak működésével.

Az ITM államtitkára arra biztatta a vállalkozásokat és a magyar családokat, hogy vegyenek részt a Modern Gyárak Éjszakája rendezvényen, ahol megismerkedhetnek a modern gyártási technológiákkal, és bejelentette, hogy a jövőben évente többször is meg kívánják rendezni a programot.

Az államtitkár hangsúlyozta, a program népszerűségét mutatja, hogy egy héttel a rendezvény előtt a rendelkezésre álló helyek fele már betelt. Az eseményen megtekinthető gyárak legtöbbje az autóiparban, gépiparban és az elektronika területén tevékenykedik, de csatlakoztak az eseményhez az élelmiszeriparból és a gyógyszeriparból is. A szervezők több mint 3500 látogatót várnak, az éjszakai látogatások regisztrációhoz kötöttek.

Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az európai uniós támogatással megvalósuló Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt segíti az átfogó gazdaságfejlesztési célok megvalósítását.

A kiemelt program négy területre, a szemléletformálásra, a demonstrációra, a fejlesztésre és a minősítésre koncentrál, a Modern Gyárak Éjszakája rendezvény a szemléletformálás részbe illeszkedik. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a program különösen érdekes lehet a termelő kis- és középvállalkozások (kkv), az iparban dolgozók és a pályaválasztás előtt állók számára, akik láthatják, milyen perspektívát kínálnak az okosgyárak.

Kiemelt Partnereink