Szolgáltatók Gyorsul az infláció

Gyorsul az infláció

MTI | 2019.04.09 09:22

Gyorsul az infláció

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Az elemzők előzetesen 3,5 százalékot vártak a februári 3,1 százalék után.

Hirdetés

A tavaly októberi 3,8 százalékos inflációs adatot leszámítva a fogyasztói árak 2013 januárja óta nem emelkedtek ilyen mértékben egy év alatt.

Az egyszeri és szezonális hatásokkal érintett termékektől megszűrt úgynevezett maginfláció az elmúlt hónapban 3,8 százalékra emelkedett a februári 3,5 százalékot és a januári 3,2 százalékot követően. Kollár Beáta, a KSH munkatársa az adatok ismertetésekor elmondta: a maginfláció utoljára 2012. decemberben volt ennél magasabb, 4,9 százalék, 2018. márciusban 2,5 százalékot mértek.

Az infláció márciusi megugrását az idényáras élelmiszerek és a dohánytermékek árának a vártnál gyorsabb emelkedésével magyarázták az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik az alapfolyamatok fennmaradása esetén újabb jegybanki szigorítás lehetőségét sem zárják ki.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője általánosságban megállapította, hogy a reálbérek emelkedése és ezzel összefüggésben a belső fogyasztás élénkülése inflációs kockázatot jelent. Az élelmiszerek, a szeszes italok és dohányáruk, már az év első két hónapjában is megfigyelt, átlagot meghaladó mértékű drágulása járult hozzá az infláció márciusi gyorsulásához. A szakember szerint az idén márciusban lehetett csúcson az éves infláció, a következő hónapokban a bázishatás miatt lassulásra lehet számítani

Kiemelt Partnereink