Szolgáltatók Félmillió forint cafeteriáért izgulhatnak a mérnökök

Félmillió forint cafeteriáért izgulhatnak a mérnökök

Pardavi Mariann | 2018.07.12 14:28

Félmillió forint cafeteriáért izgulhatnak a mérnökök

A béren kívüli juttatások a munkavállalók jövedelmének részét képezik, ezért ha változnak a cafeteria adóztatásának szabályai, a foglalkoztatottak a jelenleginél lényegesen kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek. Megkérdeztük a Hays Hungary mérnöki divízió team leaderét, Morvai Virágot, milyen cafetéria elemek jellemzőek az autóiparban mérnöki pozíciók esetén, és hogyan kompenzálhatóak a beosztottak, ha változnak a cafeteria feltételei.

Hirdetés

– A járműiparban a fehérgalléros pozíciók esetében a cafeteria juttatás mértéke vállalatonként eltér, az éves keret jellemzően 180 000-600 000 forint között mozog. Beosztott- és vezetői pozíciók között egyes vállalatok különbséget tesznek – közölte Morvai Virág.

A szakember elmondta, tipikus cafeteria elem az étkezési támogatás (saját étteremben vagy voucher / SZÉP / Erzsébet kártya formájában), utazási támogatás – tömegközlekedési bérlet 86%-ának kifizetése), egészségpénztár, nyugdíjpénztár, SZÉP kártya (szabadidő, kultúra, sport, vendéglátás, étkezés), iskolakezdési támogatás családoknak, kedvezményes sportolási / vásárlási lehetőségek a vállalatokkal együttműködő sportlétesítményeknél, üzletekben.

Hozzátette, a legkedveltebb cafeteria elem utazás térítése (min. 15 forint/km, plusz egyéni megállapodás szerint egyes vállalatok kilométer arányosan többet is kifizetnek, akár a bejárási költség 100%-át), Erzsébet utalvány és kártya, lakhatási támogatás, nyelvi tréningek, lakáshitel törlesztés, SZÉP kártya, gyerekeknek iskolába járási támogatás és készpénz.

– A kedvezményes adózás mértékén felül is a vállalatok csak minimálisan adnak cafeteriát. Ezen kívül több helyen nagy szerepet szánnak a rendszeres béren felül egyéb juttatásoknak is.

A szakember elmondta, ilyen a karácsonyi jutalom, a 13. és 14. havi fizetés, a teljesítmény alapú prémium (beosztott pozíciók esetében az éves bér 6-12%-a, vezető pozíciók esetében az éves bér 15-25%-a), a lojalitási bónusz, a jelenléti bónusz, a diákhitel törlesztés, a vállalati óvoda, nyári tábor lehetőségek családos munkavállalóknak, a rugalmas munkaidő, a külföldi kiküldetés esetén +30-50 euró napidíj kifizetése, a vállalati autóbuszok biztosítása, a letelepedési és albérleti támogatás jellemzően egyszeri összegben/határozott időre szólóan.

A munkaerő kiválasztása során a jelölttől minden esetben felmerül a kérdés, hogy az adott cég milyen egyéb juttatási elemeket kínál – válaszolta Morvai Virág arra a kérdésre, hogy mennyire számít munkavállalói oldalról nézve a kedvező adózáson kívül ez a javadalmazás a vállalat vonzó megítélésében. – A mobilitási hajlandóság erősödését mutatja, hogy egyre többen érdekeltek albérlet/letelepedési támogatásban is, amelyet több helyen már bevezettek, azonban nem mindegyik vállalat tud hozzájárulni ezen költségek fedezéséhez. Általában elmondható, hogy a béren kívüli juttatásoknál a dolgozók jobban preferálják a széles választék helyett a szűkebb, de erősebb támogatásokat. Morvai Virág szerint a rugalmas munkaidő és a túlórák kifizetése szintén lojálisabbá teszi a dolgozókat.

A szakember szerint a munkavállalók jelentős részét a bejárási támogatás növelésével lehetne esetleges megvonás esetén kompenzálni. Ezáltal mind többen vállalnák nagyobb távolságról is a napi ingázást. A jelenlegi 15 forint/km-es költségtérítés mértéke a személygépjárművel történő munkába járás esetén csekély elégedettségre ad okot, mivel a mai üzemanyagárak mellett az előbbi összeg csupán egy átlagos fogyasztású személygépjármű üzemanyagköltségének mintegy 60%-át fedezi.

Kiemelt Partnereink