Szolgáltatók Félezer elektromos busszal indít ingajáratot a legújabb VW-márka

Félezer elektromos busszal indít ingajáratot a legújabb VW-márka

autopro.hu/Sz.K. | 2018.06.14 16:04

Félezer elektromos busszal indít ingajáratot a legújabb VW-márka

Első komolyabb bemutatkozásához érkezett a Moia, hiszen Hamburgban rövid időn belül megindítja teljesen új ingajárat szolgáltatását a Volkswagen 13. márkája. 2019-től elektromos buszok veszik fel virtuális megállókban az utasokat. A tervek már körvonalazódnak a VW-leány.

Hirdetés

A Volkswagen mobilitási szolgáltatásokért felelős leányvállalata 2019 első hónapjaiban indítja hamburgi ingajárat szolgáltatását. Először néhány tucat elektromos kisbusszal szállítja majd utasait keresztül a városon, ám a flotta létszáma a hivatalos megnyitó után kétszázra, 2020 végére pedig félezerre is nőhet.

A kereskedőváros vezetése áprilisban hagyta jóvá a vállalat programját. Ehhez elsőként a konszern Crafter modelljeire alapuló elektromos kisbuszokat kell tervezni. A vendégek, akik hasonló úti célokkal rendelkeznek, megosztják a járművet, ami egy okostelefonos alkalmazáson keresztül hívható a megállóhelyekre. A tervek szerint a beszállási pont az ügyfelek tartózkodási helyétől gyalog kis távolságra található majd.

A Moia eredetileg ezer járművet akart forgalomba helyezni. A vállalat szóvivője elmagyarázta, hogy az első két évben kutatást is készítenek majd, hogy az új szolgáltatás milyen hatással van a taxikínálatra, esetleg a helyijárat-forgalomra. Mindenekelőtt a taxitársaságoknak vannak fenntartásai a Moia-val kapcsolatban, tartanak az újítástól, ami érthető: évek óta egyre jobban esik vissza a taxik száma Hamburgban. 2016-ban még bő 3000 jármű volt fogalomban, melynek a VW tervezett ezer Moia-autója hatalmas konkurenciát jelentene. Egy út az elektromos kisbusszal drágább lesz ugyan, mint a városi buszok, vagy a metró, de még mindig sokkal kedvezőbb árú, mint egy taxi.

A jövőben a VW szeretne autonóm közlekedő Moia járműveket is bevezetni, így a sofőrök – idővel feleslegessé válnának majd.

Kiemelt Partnereink