Szolgáltatók Eljött a pillanat: fuvarszolgáltatást indít a Google

Eljött a pillanat: fuvarszolgáltatást indít a Google

autopro.hu/B.B. | 2016.08.31 14:00

Eljött a pillanat: fuvarszolgáltatást indít a Google

Az internetes vállalat a Waze alkalmazással kötné össze az autósokat, kilométerenként száz forint alatti összegből kijöhet az utazás.

Hirdetés

Megosztáson alapuló közlekedési szolgáltatást indít a Google, pontosabban az azt is tartalmazó Alphabet cégcsoport, írja a The Wall Street Journal. Az újdonság a májusban Kaliforniában kísérleti üzemmódban már elindított programon alapulna, és a tervek szerint idén ősztől lenne elérhető.

A Google által 2013-ban megvásárolt Waze segítségével az azonos irányba utazni vágyók találhatnának egymásra, vagyis a módszer inkább a telekocsizásra hasonlít, mint az Uberre üzleti koncepciójára. A modell versenyképességét a jobb kihasználtság miatt csökkenő fajlagos költségek biztosítaná. Ez már most látszik, a Waze egy megtett mérföldért 54 centet számol fel – kilométerenként ez még a kilencven forintot is alig haladja meg.

A Google az Uber ellen gyakran felhozott érvre, az adózásra is gondolt: a cég úgy gondolja, a telekocsik sofőrjeit nem terheli majd adózási kötelezettség, mivel bevételük egy része megjelenik az üzemanyagok adói között. Persze kérdés, hogy a nem túl erős indokhoz mit szólnak majd a hatóságok.

A szolgáltatás legnagyobb nyertesei az ingázók lehetnek, az pedig már csak hab a tortán, hogy amennyiben ez a szegmens valóban rákap a Google kezdeményezésére, még a nagyvárosi dugók méretei is csökkenhetnek.

A szolgáltatás egyelőre csak San Franciscoban lesz elérhető. Pozitív tapasztalatok esetén könnyedén elképzelhető a földrajzi kiterjesztés, hosszabb távon pedig akár a Google önvezető kocsijaival való összekapcsolás.

Kiemelt Partnereink