Szolgáltatók Elektromos autókhoz fejlesztett gumit a Pirelli

Elektromos autókhoz fejlesztett gumit a Pirelli

autopro.hu/P.B. | 2021.02.24 09:17

Elektromos autókhoz fejlesztett gumit a Pirelli

Fotó: MTI

Különösen a nagy teljesítményű, sportos elektromos autók esetében jelent komoly kihívást a gumik optimalizálása, ugyanis ilyenkor gyakran egymásnak szinte teljesen ellentmondó tulajdonságokkal kell felszerelni az abroncsokat.

Hirdetés

Az elmúlt évtizedben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének jegyében az autógumik gördülési ellenállását is próbálják minimalizálni a gyártók. Emiatt a felfüggesztés és a gumik között egyre nagyobb a kapcsolat, így az egyes modellek esetében adottak azok a gumik, amiket érdemes használni. A Pirelli P Zero Efect például kifejezetten elektromos autókhoz való.

Igen ám, de a nagy teljesítményű elektromos autók megjelenésével – mint például a Porsche Taycan – újabb kihívás elé kerültek a gumigyártók: az autó biztos tartása és kezelhetősége konfliktusba kerül a gördülési ellenállás csökkentésével. Emellett az elektromos autók esetében a plusz súly is gondot okoz a gumik tervezésekor.

Minden a rezgéseken múlik

A Pirelli szakemberei szerint kulcsfontosságú megérteni annak a fizikáját ,ahogy az úton való haladás rezgéseket indít a gumiban, ami az alvázon is tovább halad. A gördülési ellenállás oroszlánrészéért a hiszterézis felel: a gumi folyamatosan összenyomódik, amikor érintkezik az aszfalttal, míg a felület többi része ezzel ellentétesen reagál. Az ekkor keletkező energiát nem tudják felhasználni, egy része elvész hőként, egy részét a motornak kell pótolnia.

A gumiabroncsok anyaga a rezgéseket elnyeli ugyan, de a hiszterézis miatt energiaveszteséget is okoznak. A Pirelli úgy fejlesztette ki abroncsát, hogy az csökkentse ezt az energiaveszteséget – írja az Autocar.

Rendkívül fontos szerepet játszanak a gumikban a különböző vegyületek is, a Pirelli P Zero Efect esetében például a szilícium-dioxid.

Nem elég ismerni a jó gumi alapanyagait

A Pirelli szerint hiába ismerik a versenytársaik, hogy milyen anyagokat használtak fel az abroncs készítéséhez, az eljárási mód ismerete nélkül nem tudják lemásolni azt. Konkrétan az olasz pizzához hasonlították a helyzetet: az alapanyagokat ismeri mindenki, mégsem tudnak olyan pizzát készíteni, mint az olaszok.

Kiemelt Partnereink