Szolgáltatók Egyszerű szenzorokkal is javítható a kapacitáskihasználtság

Egyszerű szenzorokkal is javítható a kapacitáskihasználtság

Beck András | 2019.10.08 08:00

Egyszerű szenzorokkal is javítható a kapacitáskihasználtság

A digitalizáció kapcsán sokan új gépek vásárlására gondolnak, pedig megfelelő szenzorok beszerzésével minden gép az Ipar 4.0 részévé válhat. A digitalizációban az eszközök használata a lényeg, mi ezeknek a hétköznapi népszerűsítését tűztük ki célul – mondta Barta Balázs, a Pannon Business Network ügyvezetője.

Hirdetés

– A kkv-k mennyire foglalkoznak a digitalizációval Magyarországon?
– A velünk együttműködő cégek tisztában vannak azzal, hogy a digitalizáció jelen van és foglalkozni kell vele. A legtöbben eszközvásárlásban gondolkodnak, mi viszont arra mutatunk nekik példákat, hogy nem az eszköz az elsődleges, hanem annak az alkalmazása. Nem attól lesz modern a gyártás, hogy vásárolnak egy 3D nyomtatót, amit később aztán nem tudnak megfelelően használni. Forrás oldalon egy egységnyi költség a gép beszerzése és két egységnyi kiadás az ahhoz kapcsolódó humán erőforrás biztosítása. Mindez nem egy egyszerű feladat, hiszen minden cég munkaerőhiánnyal küzd.

Közvetlenül a gépből kinyert adatokból is kitalálhatnak olyan optimalizációs megoldásokat a partnereink, amelyekkel javíthatnak a kapacitás kihasználtságukon – mondta Barta Balázs, a Pannon Business Network ügyvezetője.
Közvetlenül a gépből kinyert adatokból is kitalálhatnak olyan optimalizációs megoldásokat a partnereink, amelyekkel javíthatnak a kapacitás kihasználtságukon – mondta Barta Balázs, a Pannon Business Network ügyvezetője.

– Mit tehetnek ebben a helyzetben a kkv-k?
– A fő probléma, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű árréstömeg. Az általánosan és közismerten jelen lévő munkaerő problémákkal együtt a kiutat az jelentheti, ha a termékeket szolgáltatásokkal együtt kínálják a vevőknek, ehhez viszont már digitalizációs eszközt kell társítani. Mondjuk ezt akkor, amikor saját felméréseinkből is kiderült, hogy a hazai cégek 5 százaléka elégedett a vállalatirányítási rendszerével. Miközben virtuális üzemklónokat terveznek, sokaknál még a vállalatirányítási rendszerek sem működnek megfelelően. Mi abban segítünk, hogy a különböző eszközök, szenzorok beszerzésével miként tudják kiküszöbölni egy holisztikus vállalatirányítási rendszer beszerzését. Közvetlen gépadatokból is kitalálhatnak olyan optimalizációs megoldásokat, amelyekkel javíthatnak a kapacitás kihasználtságukon.

– Milyen konkrét esetben tudtak segíteni a digitalizációval?
– Az egyik első projektünkben egy bútorgyártónál szenzorokat építettünk az ágyakba, ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy egészségesebb körülményeket teremtsenek abban az otthonban ahol ezt használják. Így már nem csak egy bútordarabot ad el a vállalkozás, hanem egy olyan eszközt amely az életminőség javítását is segíti. Az ágyba épített szenzor méri az alvás minőségét, az oxigénszintet és javaslatot tehet például a szellőztetés módosítására. Így karóra nélkül is adatokat lehet kinyerni az alvásról. Ez a bútorgyártó egyébként az újítással olyan piacokra is be tudott lépni, amelyekre korábban nem, hiszen egyedi termékkínálattal tűnhetett ki a piacon. A megoldást irodabútoroknál is lehet alkalmazni, ahol a szellőztető rendszerrel összekötve már automatikusan beindulhat a szellőztetés.

A digitalizáció, a mesterséges intelligencia és az autóipar kapcsolata, milyen hatás várható a beszállító hazai cégekre? Számos hír, előrejelzés, de hogyan gondolkodnak a nagyok? Mi történik a német autóiparban, és ez hogyan hat a hazai lehetőségekre? Lehet-e robotokkal mesterséges intelligencia segítségével előbbre lépni az egyedi gyártó vállalkozások körében is?

A nemzetközi trendeket többek között a Jaguar Land Rover Központ, az Audi Hungaria Zrt. és a Fraunhofer Intézet mutatja be, míg a konferencia második felében az üzleti lehetőségekről neves előadók értekeznek.

A részletes programot az alábbi linken lehet megtekinteni.

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehet október 10-ig.

További részletek a rendezvényről itt.

Főszervező: PANNON GAZDASÁGI HÁLÓZAT EGYESÜLET és am-LAB Digital lnnovation Hub

Társszervezők: Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyar Gépjárműipari Egyesület - Hungexpo Zrt., Baden-Württemberg Gazdasági Minisztérium és Horvátország Gazdasági Minisztérium

– A termelési rendszeren, hogyan tudnak javítani ezek a megoldások?
– Ahol egyszerre többféle terméket gyártanak ott nem mindig tudják, hogy mennyire nyereséges a működésük. Az egyes termékekkel elérhető profit csak az év végi elszámolásnál derül ki. A komplex gyártási folyamatok miatt az egyedi termékek haszonkulcsát nehéz kiszámolni. Ha a gépekbe szenzorokat rakunk és az ezekből nyert adatokat megfelelően összerendezzük, illetve hozzárendeljük a meglévő projektekhez, akkor a vállalatirányítási rendszer manipulálása nélkül, közvetlen adatokhoz lehet jutni. Így minden egyes termék profittartalma külön-külön megállapítható lenne. A központunkban vannak olyan szenzorokkal ellátott gépek, melyekben eredetileg ezek nem voltak megtalálhatóak, így be tudjuk mutatni, miként nyerhetünk ki adatokat és azokat milyen módon lehet vizualizálni, illetve valós időben nyomon követni okostelefonon.

Kiemelt Partnereink