Szolgáltatók Az orosz-ukrán konfliktus döntheti válságba Finnországot

Az orosz-ukrán konfliktus döntheti válságba Finnországot

MTI | 2014.08.06 16:26

Az orosz-ukrán konfliktus döntheti válságba Finnországot

A finn miniszterelnök szerint előfordulhat, hogy az ukrán válság kapcsán Oroszország ellen hozott uniós szankciók következtében Finnországnak gazdasági válsággal kell szembenéznie.

Hirdetés

- Potenciálisan - de hangsúlyozom potenciálisan - lehetséges, hogy újabb gazdasági válság következik be - mondta Alexander Stubb újságíróknak szerdán.

A finn gazdaság két éve zsugorodik, tavaly 1,4 százalékkal, 2012-ben pedig 1 százalékkal csökkent a GDP. Az idén a pénzügyminisztérium 0,2 százalékos növekedést vár, de sok közgazdász szerint folytatódik a recesszió.

Oroszország Finnország harmadik legnagyobb exportpiaca, a teljes finn kivitel 10 százalékát veszi fel, és orosz turisták évente mintegy 2 milliárd dollárt költenek Finnországban.

Stubb szerint az orosz ellenlépések közvetve jelentős kárt okozhatnak Finnországnak, mindamellett az EU intézkedései szükségesek voltak.

- Egy ország megtámadta egy másik ország egyes területeit és nyíltan megsértette a nemzetközi jogot - mondta a miniszterelnök.

Stubb ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a finn kormány pénzügyi kompenzációt fog igényelni az Európai Uniótól, ha az orosz ellenlépések aránytalanul nagy kárt okoznak Finnországnak.

Nem férhet hozzá kétség, hogy ha a szankciók aránytalanul nagy mértékben sújtanak egy országot, akkor azt kompenzálni kell - mondta a finn miniszterelnök.

Kiemelt Partnereink