Szolgáltatók Az első ötbe tör az UniCredit Leasing

Az első ötbe tör az UniCredit Leasing

Mester Nándor | 2014.02.14 12:34

Az első ötbe tör az UniCredit Leasing

A kihelyezett értéket figyelembe véve az első öt cég közé szeretne kerülni idén az UniCredit Leasing Hungary Zrt. A vállalat a mezőgazdaság és a szállítmányozás mellett a gépgyártó vállalkozások finanszírozását látja ígéretesnek – mondta az Autopro.hu-nak Hanczár Zsolt, a cég üzlet-és termékfejlesztési vezetője.

Hirdetés

A lízing portfólió méretét tekintve már jó ideje az első öt hazai vállalat közé tartozik az UniCredit Leasing, de a kihelyezett értéket nézve inkább feljövőben van az élmezőnyhöz. Most azon dolgoznak, hogy a cég bekerüljön az első ötbe, s ehhez hangsúlyváltásra volt szükség – számolt be lapunknak a vezető.

A gépjármű lízing természetesen továbbra is fontos szelete a vállalat tevékenységének, de azt tapasztalták, hogy az úgynevezett egyéb géplízing, illetve a mezőgazdasági géplízing kategóriában megnőtt a kereslet. Az agrár terület kecsegtetően alakul, ezért a vállalat emberei a korábbiaknál is szélesebb körben keresnek meg gépkereskedőket és bankokat az együttműködés érdekében.

Egyre több olyan, főleg autóipari beszállítóval kerülnek kapcsolatba, amelyek teljes gépsorokat vagy egyedi, speciális, nagy értékű gépeket akarnak beszerezni valamilyen lízing konstrukcióban. Az UniCredit Leasingen belül szükség volt megfelelő mérnöki tudás felhalmozására is, hogy egy-egy gép értékét pontosabban meghatározzák. A pénzügyi és a mérnöki tudást együttesen képviselik ily módon a pénzügyi konstrukciók kialakításánál – mondta Hanczár Zsolt.

Hanczár Zsolt

Az autóipari alkatrészeket vagy részegységeket gyártókon kívül a fémszerkezet, illetve a műanyaggyártók is a lízingcég palettájára kerültek. Ezek egy része természetesen maga is autóipari beszállító. Ugyancsak ott van már néhány nyomdaipari vállalat is, ahol szintén jellemzőek a nagy értékű gépek.

Megerősítette, hogy a fedezet ellenőrzését a korábbiaknál is szigorúbban végzik. Egyebek között vizsgálják a lízingbe vevő cash-flow-ját, az inkasszós jogokat és természetesen a lízing tárgyát képező eszközt, berendezést.

Az UniCredit Leasing Hungary kínálatában a finanszírozási szektorban található valamennyi lízingkonstrukció megtalálható. A lízing mellett már több éve egyedi kialakítású, az Európai Unió és a magyar állam által támogatott beruházásokhoz illeszkedő eszköz alapú kölcsönt is nyújt, amellyel főként a kis- és középvállalkozások beruházás-ösztönzését segíti.

Új elem lehet a kínálatban az Eximbank exportélénkítési hitelprogramjának részeként meghirdetett lízing refinanszírozási konstrukciója. Olyan exportáló vállalatok kerülhetnek ennek révén az UniCredit látómezejébe, amelyeknek a fedezeti struktúrája egyébként nem lenne alkalmas az exporthitelezésre. Ezzel az új lehetőséggel várhatóan több pénzügyi közvetítő él majd, az Eximbanknak 600 millió eurós az erre szánt kerete, eddig 12 pénzügyi cég 150 millió euróra nyújtott be igényt.

Kiemelt Partnereink