Szolgáltatók Amikor a csúcstechnológia házhoz megy

Amikor a csúcstechnológia házhoz megy

Czeiner-Szücs Anita | 2020.07.07 10:49

Amikor a csúcstechnológia házhoz megy

Szántó Norbert a Kiber-fizikai Gyártórendszerek Laboratóriumban a Tripod mellett. | Fotó: Májer Csaba József

A Széchenyi István Egyetem járműgyártási területéhez kapcsolódó laboratóriumait az itt elérhető csúcstechnológia mellett az évtizedes vizsgálati és kutatási tapasztalat miatt is érdemes megbízni mérési feladatokkal. A szakértelem és a győri intézményben felhalmozódott tudás a biztosítéka a sikeres ipari együttműködéseknek.

Hirdetés

Ahogy arról az autopro.hu korábbi cikkében is beszámolt, a Széchenyi István Egyetem nyitott laboratóriumai akár szimbólumai is lehetnének az intézmény és az ipar kiváló együttműködéseinek, ugyanis konkrét megrendelésekkel, kutatás-fejlesztési együttműködésekkel fordulhatnak hozzájuk a vállalkozások. Mindez a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projekt szemléletének és támogatásának is köszönhető, amelynek révén az egyetem laboratóriumait modern eszközökkel látták el és kiváló, helyi szakemberekkel teszik teljessé.

Cikksorozatunk következő részében az anyagtudományi létesítmények után a járműgyártási területhez kapcsolódó laboratóriumok ipari szolgáltatási lehetőségeiről érdeklődtünk.

Kockázatcsökkentő megbízások

A Kiber-fizikai Gyártórendszerek Laboratórium egyben „Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központ” is. A nyitott laboratóriumban számos egymással együttműködő szoftver és hardvereszköz (gyártócella, robot, AGV) megtalálható, amelyek segítségével az automatizálás, a robotizálás, a termeléstámogatás és a kiber-fizikai gyártórendszerekhez tartozó kutatási és egyedi ipari fejlesztési feladatok is elvégezhetők.

Amint azt Szántó Norbert laboratóriumvezetőtől megtudtuk, a megrendelők szempontjából a létesítmény nagy előnye, hogy olyan új gyártási, automatizálási vagy robotizációs megoldások is könnyedén implementálhatók és végrehajthatók az itt található eszközökön, amelyeket, ha ipari környezetben kellene elvégezni, jelentős termeléskiesést okoznának, így viszont egy kísérleti környezetben minimalizálhatók a kockázatok.

„A labor másik előnye az Ipar 4.0 paradigma során felmerülő igényekre való megoldások ismerete, amelyben az oktató és kutató kollégáknak sokéves tapasztalata van, ilyen többek között a digitalizáció, folyamatszimuláció, termeléstervezés és -irányítás, valamint a digitális iker. A labor kiváló fejlődési lehetőséget biztosít a hallgatók számára is, mivel egy helyen jelenik meg az elmélet és a gyakorlat, modern környezetben és eszközökkel, amely a labor nyitott mivoltából adódóan kiszolgálja az ipari partnereket is” – összegzett a laboratóriumvezető.

Csúcstechnológia a laboratóriumban

A Felületdigitalizáló és Hosszméréstechnikai Laboratóriumban csúcstechnológia fogad. A rendszerek két termékcsaládja, az Aramis és az Argus, pedig az országban szinte egyedülálló szolgáltatásokat képesek nyújtani. „Vizsgálataink nagy részét a cégeknél végezzük el, azaz megrendelőinknek nem kell a szállítással bajlódniuk. Gyakran kérdezik, hogy mit tudunk mérni a laboratóriumunkban. Erre egyszerű a válasz: mindent, amit a kamera látni képes” – mondta Szalai Szabolcs laboratóriumvezető, aki szerint munkája változatos, ezért is kihívás számára ez a feladat kutatóként. A laboratóriumot főként az autóipar képviselői keresik fel megrendeléseikkel, de volt már példa arra is, hogy bútort, esetleg protéziseket vizsgáltak.

Argus rendszer a Felületdigitalizáló és Hosszméréstechnikai Laboratóriumban.

Argus rendszer a Felületdigitalizáló és Hosszméréstechnikai Laboratóriumban. | Fotó: Széchenyi István Egyetem

A nyitott laboratórium elsősorban a GOM cég eszközparkjával végezhető mérésekkel foglalkozik. Fő tevékenységei közé tartozik a 3D koordinátamérés és a 3D optikai felületdigitalizálás. Az Atos rendszerek különböző iparágakban is alkalmazhatók, így például lemezalkatrészek, szerszámok és öntvények, turbinalapátok, prototípusok, fröccsöntött és öntött alkatrészekhez is. Ezen kívül az Argus rendszerekkel a laboratórium lemezalkatrészeket vizsgál, illetve segíti a lemezalakítási folyamatok optimalizálását. Az Aramis termékcsalád szenzorai 3D koordináták, 3D elmozdulás, és 3D felületi deformáció dinamikus mérésére alkalmasak. Ezeken túl alapanyag karakterisztikálások is végezhetők, többek között FLC (alakítási határdiagram), illetve Aramis rendszerrel végzett szakító vizsgálatok.

Talysurf CLI2000 multiszenzoros érdességmérő berendezés munka közben a Háromkoordinátás Mérőlaboratóriumban.

Talysurf CLI2000 multiszenzoros érdességmérő berendezés munka közben a Háromkoordinátás Mérőlaboratóriumban. | Fotó: Széchenyi István Egyetem

Húszéves tapasztalat

Dr. Solecki Levente a Háromkoordinátás Mérőlaboratóriumba invitált. A mérőlabor gépészeti geometriai (méret, alak, helyzet és felületi érdesség) mérésekhez mind kézi, mind számítógép-vezérelt mérőeszközökkel és a mérésekhez szükséges etalonokkal rendelkezik. A laboratóriumvezető elmondta, míg vizsgálataik egyik része kutatásokra koncentrál, a társlaboratóriumokat, az oktatást, a hallgatói csapatokat támogatja, méréseik másik felével vállalatok bízzák meg őket. Az utóbbi feladatok részleteit bizalmasan kezelik a laboratórium munkatársai, akiknek az ipari együttműködéseik terén már húszéves tapasztalatuk van. A nyitott laboratórium gépészeti feladatokra fókuszál, melyek mindig is ezer szállal kapcsolódtak az ipari szektorhoz. Így köthetők össze a kutatások, a fejlesztési szolgáltatások és a megrendelés alapján végzett mérések

Kiemelt Partnereink