Szolgáltatók A repülőgépek és a hajók sínylették meg a csökkenő brit exportot

A repülőgépek és a hajók sínylették meg a csökkenő brit exportot

MTI | 2014.08.08 12:43

A repülőgépek és a hajók sínylették meg a csökkenő brit exportot

Júniusban Nagy-Britanniában nőtt az áruforgalomból származó külkereskedelmi hiány a brit nemzeti statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint.

Hirdetés

Havi alapon számolva az export volumene 1,6 százalékkal, az importé 0,4 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi hiány így 9,4 milliárd fontra nőtt a májusi 9,2 milliárd fontról.

Az exportnál az energetikai termékek, a repülőgépek és a hajók kivitele csökkent a legjobban, az importnál az üzemanyagtermékek behozatala esett vissza leginkább.

Nagy-Britanniának az Európai Unión kívüli országokkal szembeni kereskedelmi hiánya 5,1 milliárd fontról 5,6 milliárd fontra nőtt júniusban, de az EU-s országokkal szembeni hiány 4,1 milliárd fontról 3,8 milliárd fontra csökkent.

A szolgáltatások kereskedelméből származó külkereskedelmi többlet júniusban 7 milliárd fontra nőtt az egy hónappal korábbi 6,8 milliárd fontról, így Nagy-Britannia összesített külkereskedelmi többlete 0,1 milliárd fontos emelkedés után 2,5 milliárd font lett kerekítve.

Nagy-Britanniában a gazdasági növekedés erős, a második negyedévben éves szinten 3,2 százalék volt, de a külkereskedelmi változások kedvezőtlenek voltak.

Az eurózóna tagállamai fontos célországai a nagy-britanniai exportnak, de sok helyen gyenge a gazdasági növekedés, így alacsony a kereslet. 2014 második negyedévében az összesített külkereskedelmi hiány 6,9 milliárd fontra nőtt az első negyedéves 5,5 milliárd fontos hiányról.

Kiemelt Partnereink