Szolgáltatók A logisztikát is kihívások elé állítja a chiphiány

A logisztikát is kihívások elé állítja a chiphiány

autopro.hu/P.B. | 2021.09.28 06:20

A logisztikát is kihívások elé állítja a chiphiány

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A chiphiány egy újabb aspektusára figyelmeztet az ECG, azaz az Európai Járműlogisztikai Szövetség. A szakemberek szerint a járművek kiszállításával foglalkozó szállítmányozók komoly bajba kerülhetnek a tervezhetőség hiánya miatt.

Hirdetés

Wolfgang Göbel, az ECG elnöke szerint az alkatrész-ellátás akadozása, a készletek kimerülése, a tervezhetőség hiánya, a gyártási volumenek csökkenése és az állami támogatás elmaradása együttesen óriási bajba sodorhatja az autók kiszállításával foglalkozó szállítmányozókat. Maga Göbel is egy ilyen cégnél, a Mosolfnál dolgozik vezető értékesítőként.

Mint fogalmazott, az ellátási láncok működéséhez komplex tervezésre van szükség, ami most egyre nehezebb – és nem azért, mert a cégeknek ne lenne meg ehhez a megfelelő kompetenciája, hanem a chiphiány miatt.

Segíthetnének a gyártók is

Az ECG szerint az OEM-eknek segíteniük kellene a logisztikai partnereiket. Erre megoldás lehet a büntetések és a jutalmazások rendszerének felfüggesztése a fuvarok esetében, a gyártási ütemtervek valós idejű megosztása a fuvarozókkal, valamint a szállítási idők felülvizsgálata is.

A járműipar még soha nem volt ilyen kiszámíthatatlan, ráadásul a kisebb beszállítók nem is láthatják a teljes ellátási láncokat, ez a két tényező együtt pedig lehetetlenné teszi a tervezést, ami a logisztikai szolgáltatók számára komoly nehézséget okoz.

Komoly veszteségek

A kész autók kiszállításával foglalkozó cégek az elmúlt másfél évben rendkívül nehéz helyzetbe kerültek – írja az Automotive Logistics. A koronavírus-járvány és a chiphiány is sújtja az iparágat, miközben támogatást ez a szektor nem kap. Az ECG becslése szerint 4,5 milliárd eurós lehet a vállalatok vesztesége.

Az ágazatot érinti az elektromos átalakulás is: az elektrifikált járművek szállítására más, szigorúbb szabályok vonatoznak.

Kiemelt Partnereink