Szolgáltatók 105 milliárdos tender kormányzati járműbeszerzésre

105 milliárdos tender kormányzati járműbeszerzésre

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2013.07.10 09:35

105 milliárdos tender kormányzati járműbeszerzésre

Saját géppel utaztatná a magyar politikusokat a kormány – írja a Napi Gazdaság. Már folyamatban van a mintegy ötmilliárdos repülőgép-beszerzés, s várhatóan még idén elkészül a Magyar Honvédség 100 milliárdos szállító helikopter tendere.

Hirdetés

A lap értesülése szerint a következő hónapokban egy repülőgép- és egy helikopterbeszerzést is tető alá hozhat a magyar állam, illetve a honvédség. A kisebb csomagban, mintegy öt milliárd forintért, két teherszállító és egy személyszállító gépre már ki is írták a tendert a kiöregedő honvédségi szállító repülőgépek pótlására. Jelenleg a Magyar Honvédség öt Antonov An-26-os kétmotoros teherszállító repülőgéppel rendelkezik, többségük 30-40 éves, ráadásul az ötből csak kettő üzemképes - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter a parlament nemzetbiztonsági ülésén még június 18-án.

An-26-os teherszállító (Forrás: hunaf.hu)

A száz milliárd forint költségre becsült honvédségi szállítóhelikopter-tendernél a döntés már a következő kormányra maradna. Az ex-szovjet Mi-8-as és a nagyobb teljesítményű Mi-17-es szállítóhelikopterek is üzemidejük végéhez közelednek, azok képessége nem nélkülözhető, ezért két út marad: vagy a mostani gépeket felújítják vagy újakat vásárolnak. Hende Csaba szerint a mintegy tízmilliárd forintos költségű felújítás nem megoldás, ugyanis ez a problémát csak elodázná, ráadásul az olcsóbb megoldás lenne a drágább: ugyanis a Mi-8/Mi-17 egy órányi üzemeltetése 1,2 millió forintba kerülne a felújítás után 2021-ig tartó üzemmel számolva, míg egy újonnan beszerzett gép estében ennek a felébe kerülne - ráadásul a gond 40 évre meg lenne oldva.

Mi-17 helikopter (Forrás: honvedelem.hu)

A teljes cikk a Napi Gazdaság honlapján olvasható.

Kiemelt Partnereink