Logisztika Sok rejlik a fényalapú komissiózásban

Sok rejlik a fényalapú komissiózásban

autopro.hu/V.M. | 2022.10.01 08:17

Sok rejlik a fényalapú komissiózásban

Fotó: Pick to Light Systems

A fényvezérelt komissiózás mintegy három évtizeddel korábban jelent meg. A raktári munkát megkönnyítő és a hatékonyságot fokozó megoldás azóta sokat fejlődött, új technológiákkal kombinálták, és megjelent nagyobb rugalmasságot nyújtó változata is. Mindennek köszönhetően ma már még több lehetőséget nyújt felhasználóinak.

Hirdetés

A fényvezérelt komissiózásra a játékszabályok átírójaként tekintettek megjelenésekor. A komissiózást megkönnyítette, csökkentette az időigényt és a hibák számát, fokozta a termelékenységet, miközben a megtérülése is gyors volt.

Ma már a koncepciót más technológiákkal kombinálják, például hangalapú szkenneléssel vagy vonalkódolvasással, ami lehetővé teszi a hatékonyság további javítását. Ezen multimodális megoldások terjedése részben a pandémia által hajtott – mutatott rá Peter Gerbitz, a raktári automatizálási megoldásokat kínáló Matthews Automation Systems értékesítési menedzsere. „Mikor a járvány elején az e-kereskedelem úgy meglódult, az ügyfelek megoldásokat kerestek, melyek segítségével lépést tarthatnak. Ez a multimodális megoldások alkalmazását ösztönözte.”

Ma már alapnak számít

Valójában ezek a koncepciók egyre inkább az alapfelállást jelentik Dan Hanrahan, a raktári szoftvereket fejlesztő Numina Csoport elnöke szerint. „Az elmúlt öt évben akármikor fejlesztettük a technológiánkat, minden eszközt az alkalmazásainkba integráltunk” – érzékeltette a változás kiterjedtségét Hanrahan a Logistics Managementnek nyilatkozva.

Ez a fényalapú komissiózás hibrid megközelítése. Erre példa mikor a fénnyel kijelzett termék polcról leemelése után a dolgozó beszkenneli a termék vonalkódját validálás céljából.

Valójában a fényalapú komissiózás vonalkódolvasással kombinálása a leggyakoribb multimodális koncepció – legalábbis így látja Mark Wheeler, a konnektivitással foglalkozó Zebra Technologies ellátási lánci megoldásokért felelős igazgatója. „A pontosság fontos, éppen ezért még ha a fény oda is vezet egy helyre, még mindig szkennelhetjük a cikkelemet, hogy elkerüljük a hibát.”

Gyógyír a munkaerőhiányra

A hatékonyság fokozása érdekében a fényalapú komissiózást például okos szemüvegekkel is kombinálni lehet. „A kiegészített valóságban az okosszemüvegek kiváltják a hardveres követelményeket, és hasonló funkcionalitást nyújtanak szoftveres vizualizáció alapján” – mondta el Andreas Lowe, az AutoStore termékintegrációs vezetője.

Az okos órák és kesztyűk integrálása csakugyan szóba ön. Lowe szerint ezek megnyitják az utat olyan emberek alkalmazása előtt, akiknek eddig túl komplex feladatot jelentett a megrendelések összeállítása.

Már vezeték nélkül is megy

A fényalapú megoldások tradicionálisan vezetékes alapokon nyugszanak. „Ezek rendkívül egyszerűen telepíthetőek, a karbantartás nagyjából egy óra alatt felkészíthető a támogatására, és nem kell sokat gondolkodni, ha szükségessé válik egy egység cseréje” – magyarázta Hanrahan.

Ugyanakkor növekszik az igény a vezeték nélküli megoldások iránt, melyek lehetővé teszik például a már kikomissiózott, csomagolásra váró cikkeket tartalmazó állványsorok méretének rugalmas alakítását a forgalom függvényében.

A vezeték nélküli koncepciókat a technológiai fejlődés tette lehetségessé. „A nagy élettartamú akkumulátorokkal nincs többé szükség vezetékezésre” – mutatott rá Lowe. „Az akkumulátorok életciklusa ma három-öt évre tehető.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink