Logisztika Nem várt előnyökkel is jár a hangalapú komissiózás

Nem várt előnyökkel is jár a hangalapú komissiózás

autopro.hu/V.M. | 2022.04.14 16:19

Nem várt előnyökkel is jár a hangalapú komissiózás

Fotó: Lydia

Egyre több vállalat teszi le voksát a hangalapú komissiózás mellett. Ez nem véletlen, hiszen a technológia a termelékenység fokozásán és a pontosság növelésén kívül olyan előnyökkel is jár, amelyekre először nem is gondolnánk.

Hirdetés

A hangalapú komissiózás a valós idejű és interaktív kommunikáció, valamint a beszédszintetizálás kombinációjával teszi lehetővé, hogy a dolgozók a kezeikkel és a tekintetükkel is kizárólag a termékek mozgatására koncentrálhassanak, elhagyva a képernyők nézegetését és a gombnyomkodást. A különböző hordható eszközökön, például headseteken alapuló megoldás javítja a pontosságot és a termelékenységet.

Ezek és még más előnyök sok vállalatnak teszik vonzóvá a hangalapú komissiózást, aminek globális piaca a 2018-as 1,2 milliárd dollárról 2025-re 3 milliárd dollárra nőhet a Grand View Research egy 2019-es kutatása szerint.

Kombinált előnyök

A technológia fejlődése és a körülmények változása a hangalapú komissiózási megoldások iránti igényeket is átszabja. A logisztikai automatizálási megoldásokat fejlesztő amerikai Numina Csoport vezérigazgatója, Dan Hanrahan szerint a vállalatok egy része a hangon és írott szövegen alapuló utasításadás kombinációjára vágyik. Egy ilyen megoldásra példa, mikor a dolgozót hangalapú parancsok vezetik a megfelelő helyre, ahol aztán mobilterminálján keresztül további utasításokat kap.

Hanrahan úgy látja, hogy a hangvezérlés segíti kivenni a gondolkodást a komissiózási folyamatból. „Az esetek úgy 90 százalékában a komissiózás tisztán hangalapú is lehetne, és a dolgozónak azt sem kellene tudnia, hogy melyik rendelést készíti össze” – mondta el a Logistics Management szakportálnak nyilatkozva.

Elégedettebb munkavállalók

Scott Deutsch, a hangalapú logisztikai megoldásokat fejlesztő Ehrhardt Partner Group (EPG) elnöke szerint a hangot használó technológiák a munka megkönnyítése által a munkaerő magtartásában is segíthetnek, amit egyre több vállalat ismer fel.

Az EPG kifejlesztett egy neurális hálózaton alapuló hangfelismerő rendszert, ami Deutsch szerint megkönnyíti a munkát a használóinak. A hangalapú megoldások használata ezenkívül az idegen anyanyelvűek munkában tartását is megkönnyítik, mivel sok különböző nyelvi beállítás tartozik hozzájuk, továbbá egyszerre akár két nyelven is működhetnek. Mi több, ma már a másik nyelvből átvett idegen szavak felismerése sem jelent problémát.

A hangalapú technológia tehát már önmagában fokozhatja a dolgozók elégedettségét, azonban még jobb eredményeket lehet elérni, ha a tradicionális headseteket beépített mikrofonnal ellátott mellénnyel helyettesítik, ezzel kényelmesebbé téve a hangalapú megoldások használatát a – mutatott rá Deutsch.

Semmi sem tökéletes

Természetesen nincs olyan technológia, minek nem lennének hátulütői, és ezalól a hangalapú komissiózás sem kivétel. A logisztikai technológiákat kínáló Zebra ellátásilánc-megoldásokért felelős igazgatója, Mark Wheeler szerint az egyik kihívás a dolgozók memorizálási képességéből fakad. A hangalapú rendszer számára szükséges lehet beolvasni egy helyazonosító kódot, hogy megerősítse, a dolgozó valóban a megfelelő terméknél van. „Ez nagyszerű egészen addig, amíg a komissiózok nem memorizálják az ellenőrző számokat, amire meglepően gyorsan képesek” – fejtette ki Wheeler, aki szerint a megoldást a hordható vonalkódolvasók jelentik.

Szintén problémás a robotok utólagos implementálása, mivel az a komissiózási műveletek drasztikus felgyorsulásához vezethet. „Ha hirtelen kétszer annyit és kétszer olyan gyorsan komissiózunk, a hang még mindig ideális párosítás ahhoz a munkamenethez?” – tette fel a következő években megválaszolásra váró kérdést Wheeler.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink