Logisztika Már kapható a Boston Dynamics dobozpakoló robotja

Már kapható a Boston Dynamics dobozpakoló robotja

autopro.hu/V.M. | 2022.04.10 12:17

Már kapható a Boston Dynamics dobozpakoló robotja

Fotó: Facebook/Boston Dynamics

Már kapható az amerikai Boston Dynamics autonóm dobozmozgató robotja, a Stretch. A raktárlogisztikai feladatok elvégzésére kifejlesztett gépből már minden idén készülő példány elkelt, jelenleg 2023-ra és 2024-re lehet rendeléseket leadni.

Hirdetés

A két lábon járó robotokról és a négylábú Spot robotkutyáról ismert Boston Dynamics egy éve mutatta be Stretch robotját, amit az eltelt idő alatt több vállalat, többek között a DHL Supply Chain is tesztüzemben használt. Utóbbi 15 millió dollár értékben rendelt a dobozmozgató robotokból, amikkel észak-amerikai raktárait fogja felszerelni.

A tesztelésben résztvevő vállalatok között volt továbbá a H&M és a Maersk logisztikai óriás leányvállalata, a Performance Team is. Utóbbi a teszteket követően szintén hosszú távú szerződést kötött a Boston Dynamics-szel.

Könnyed mozgás, nagy autonómia

A Stretch egy kerekes dobozmozgató robot, alkalmas legfeljebb 23 kilogramm tömegű dobozok teherautókból és konténerekből kirakodására, majd raktárban elhelyezésére. A robot platformjának méretei közelítőleg megegyeznek egy raklapéval, ami kiváló manőverezési képességgel ruházza fel.

A robotkar hét szabadságfokkal rendelkezik. A karon található a dobozok megfogására szolgáló vákuumos end effektor, illetve a csomagok beazonosítására szolgáló gépi látási rendszer is.

A mindössze néhány nap alatt beüzemelhető robot a különböző típusú és alakú csomagok széles skáláját tudja kezelni. Képes az autonóm működésre, még rendezetlen csomagelhelyezkedés és más komplexitást fokozó körülmények között is, továbbá a rakodás során leeső csomagok felvétele sem jelent gondot számára. Ugyancsak egyszerűsíti a Stretch alkalmazását, hogy nincs szükség az SKU termékazonosító-számok és a dobozméretek előre beprogramozására, ugyanis a pakolási döntéseket felügyelet nélkül, valós időben hozza meg.

A Boston Dynamics szerint a robotja képes egy teljes műszakot végig dolgozni töltés nélkül, vagy akár 16 órát is az opcionális nagyobb kapacitású akkumulátorral – olvasható a Drives & Controls oldalán.

Nem csak a munkaerőhiányra megoldás

Robert Playter, a Boston Dynamics vezérigazgatója rámutatott, hogy a Stretch segít hatékonyabbá tenni a raktári folyamatokat, megbirkózni a munkaerőhiánnyal, valamint csökkenteni a balesetek és sérülések kockázatát az egyik legnagyobb fizikai igénybevételt jelentő feladat átvételével.

„Sok korai ügyfelünk elkötelezte már magát a robot széleskörű alkalmazása mellett, és az, hogy a Stretch robotunkat hamarosan több helyen is bevezetik, izgatottsággal tölt el minket” – folytatta.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink