HR Ablak Továbbra is sokan keresnek új munkaerőt

Továbbra is sokan keresnek új munkaerőt

autopro.hu | 2023.09.18 10:19

Továbbra is sokan keresnek új munkaerőt

Fotó: Pixabay

A növekedési adatok kedvezőtlen alakulása ellenére 2023 utolsó negyedévében a hazai munkáltatók 31 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerő-keretét, miközben csökkentést 19 százalékuk tervez. Átlag feletti mértékben várható munkaerőfelvétel az alapanyag- és feldolgozóiparban, a pénzügyi és ingatlanpiaci cégeknél, az energetika és közmű, valamint az IT szegmenesekben is. – derül ki a Manpower Magyarország Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

Hirdetés

A ManpowerGroup a világ 41 országában, közel 39 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, melynek keretében Magyarországon a munkáltatók 510 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg negyedik negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

A munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) 13 százalékos átlagos értéket ért el, ami egy százalékponttal múlja felül az előző negyedéves értéket, miközben az egy évvel korábbi szintnél 18 százalékponttal magasabb. Év/év alapon a 41 vizsgált ország közül a magyarországi volt az egyik legnagyobb mértékű növekedés.

Sok ember kell az autó- és feldolgozóiparba is

A 13 százalékos létszámbővítési mutató egy olyan országos átlag, amelytől az egyes szektorokat vizsgálva jelentős eltérések tapasztalhatók. A legnagyobb felfutást a pénzügy és ingatlan (NFM +28 százalék), az energia és közmű (25 százalék), az alapanyag- és feldolgozóipar (22 százalék), valamint az IT (18 százalék) szektorokban várják. Átlag körül bővülhet a logisztika és autóipar, illetve a fogyasztói javak és szolgáltatások (12-12 százalék) szegmense, A legkisebb mértékű bővülésben a kommunikációs szolgáltatások (hét százalék) területén működő vállalatok, szervezetek bíznak, miközben az egészségügy és élettudományok (-17 százalék) területén komolyabb visszaesésre számítanak a piaci szereplők.

Fehér Tamás, a Manpower Magyarország és Horvátország ügyvezető igazgatója

Fehér Tamás, a Manpower Magyarország és Horvátország ügyvezető igazgatója | Fotó: ManpowerGroup

„Bár a már elérhető GDP adatok egyelőre továbbra is recessziót mutatnak, immár ez lesz a második negyedév, amelyben a munkáltatók közel harmada létszámnövelést tervez végrehajtani” – mondta Fehér Tamás, a Manpower Magyarország és Horvátország ügyvezető igazgatója. „Mindez azt mutatja, hogy a cégek számottevő része már a piacainak újbóli élénkülésével kalkulál, emellett ebben az időszakban már egyes új beruházások további munkaerő-felszívó hatása is megmutatkozik.”

Van ahol inkább elbocsátások várhatók

Az ország különböző régiói szerint is jelentős az eltérés a várakozásokban. A legszélesebb körben Közép-Magyarországon (NFM: +21 százalék), a Dél-Alföldön (20 százalék), Budapesten (18 százalék) és Észak-Magyarországon (15 százalék) várnak létszámbővülést, ugyanakkor az Észak-Alföldön (-7 százalék) jóval több elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre számítanak. A Dunántúl régióiban pedig egységesen átlag alatti létszámnövekedést terveznek a vállalatok.

Cégméret alapján csoportosítva a válaszokat az állapítható meg, hogy a közepes és nagyvállalatok kimutathatóan optimistább kilátásokkal rendelkeztek, mint az 50 főnél kevesebb főt foglalkoztató cégek.

Az előző negyedévhez képest tovább javultak a munkaerőpiaci kilátások nemzetközi szinten is. A mutatószám igen magas, 30 százalékos szinten áll, ami egy negyedév alatt további két százalékpontos növekedést mutat. Nettó létszámleépítést a vizsgált 41 ország egyikében sem várnak. Európában a világátlagtól valamelyest elmaradó a várakozás, az öregkontinensen a legszélesebb körben Svájcban (NFM: 38 százalék), Portugáliában (35 százalék), Svájcban (35 százalék), Finnországban (33 százalék), Írországban (33 százalék) és Belgiumban (31 százalék) terveznek munkaerő-bővülést.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink