HR Ablak Több tízezer Fülöp-szigeteki dolgozó jöhet Magyarországra

Több tízezer Fülöp-szigeteki dolgozó jöhet Magyarországra

autopro.hu/P.B. | 2023.12.20 16:22

Több tízezer Fülöp-szigeteki dolgozó jöhet Magyarországra

Fotó: Pexels

Jelenleg nagyjából 8-10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon. Ha az új idegenrendészeti törvény lehetővé teszi, akkor jövőre a többszörösére nőhet a számuk - nyilatkozta a HR Portálnak Rowena Paragas a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének (PASEI) alelnöke.

Hirdetés

Rowena Paragas, toborzási szakértő a HR Portálnak adott interjúban elmondta, hogy Európában nagyjából 100 ezer filippínó munkavállaló dolgozik elsősorban az egészségügyben, a gyártásban, a vendéglátásban és a logisztikában. Magyarországra eddig körülbelül 8-10 ezren érkeztek főként a gyártó és az elektronikai szektorba minősített kölcsönzőcégeken keresztül.

A szakértő szerint nagy verseny zajlik a Fülöp-szigetekről érkező munkavállalókért, Ázsiában és Európában egyaránt több ország szeretne filippínó munkavállalókat. Az ázsiai országokkal szemben a katolikus vallás és az erősebb munkajogi védelem Magyarország előnye.

Rowena Paragas megjegyezte, hogy Magyarországon 95 százalék a Fülöp-szigeteki vendégmunkások beválási aránya. „Aki tíz fővel kipróbálja, utána százat rendel” – mondta a szakértő, aki éppen ezért arra számít, hogy 2024-ben a többszörösére nő majd a filippínó munkavállalók száma Magyarországon.

Nem minden a pénz

Az ázsiai országokkal szembeni előnyről már volt szó, azonban például Németországgal szemben ezek az előnyök már nincsenek meg hazánkban, a fizetés pedig többszöröse az itthon elérhetőnek a német piacon. Magyarországon ingyenes a szállás, a munkába járás és kapnak a dolgozók étkezési támogatást is, így már nem akkora a különbség. Rowena Paragas úgy látja, sokat számít az is, hogyan adja el a közvetítőcég az országot a jelölteknek. Például a döntésnél sokat nyom a latba, mennyire „biztonságos” az adott ország, hogyan bánnak ott a vendégmunkásokkal.

Ennek ellenére az idősgondozásban, az egészségügyben és a logisztikában Magyarország nem versenyképes Ausztriával vagy Németországgal a filippínó dolgozókért vívott versenyben. Paragas szerint a szakmunkások esetében az osztrák bér 80 százalékával már reális opció lehet Magyarország.

„Hype lett Magyarország körül a Fülöp-szigeteken az utóbbi egy évben. A nagy országok sem kapnak akkora figyelmet, mint Magyarország” - fogalmazott Paragas a HR Portálnak.

„A Magyarország iránti figyelem felkeltésében és a gördülékeny ügyintézésben nagy szerepe van Tóth Titanilla nagykövetasszonynak és Rátkai Balázs konzulnak, hálásak vagyunk a munkájukért” – tette hozzá. Elmondása szerint a már Magyarországon dolgozó filippínók is sokat tesznek az ország vonzereje érdekében a közösségi médiában.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink